AKP'li Mehmet Metiner'den MHP'yi telaşlandıracak çıkış. Saray'ın isteğini yazdı

AKP'li Mehmet Metiner'den MHP'yi telaşlandıracak çıkış. Saray'ın isteğini yazdı
Eski AK Parti Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, "yüzde 50 artı 1 mecburiyetinin siyasetin dengesini ve ahlakını bozduğunu" söyledi.

Erdoğan, 50+1''de yanlış yaptığını Temel Karamollaoğlu ile görüşmelerinde söylemişti.

Erdoğan, "Sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "mahsurlu" hatalı dediği yüzde 50+1 sistemine gelen eleştirilere MHP Genel Başkanı Bahçeli’de çok sert tepki vermişti.

"Sayın Cumhurbaşkanımızla aramızda gerginlik değil, muhabbet vardır. Gerisi laf-ı güzaftır. Bu sistemin meşruiyet temeli yüzde 50 +1''dir." dedi.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, yüzde 50 artı 1 mecburiyetinin siyasetin dengesini ve ahlakını bozduğunu söyleyerek "Cumhur ittifakı siyasal-sayısal büyüklük küçüklük eksenine oturan bir ittifak değil. Bir değerler manzumesine dayanıyor. Bu yüzden çıkar ve paylaşım üzerine oturmuyor." ifadelerini kullandı.

Metiner, "Millet ittifakı ise sadece ve yalnızca Erdoğan karşıtlığı/düşmanlığı üzerine oturuyor. İttifak bileşenlerini bir arada tutan tek tutkal bu. Çıkar ve paylaşım temelli bir anlayışa yaslanıyor. İttifakın büyük partileri sırf Erdoğan düşmanlığına oturan cephe dağılmasın diye küçük partilere eşitleri gibi muamele etme mecburiyeti hissediyor. Küçükler, büyüklerin bu mecburiyetini bildikleri için kendilerini sahiden eşit birer aktör gibi görerek konumlandırmaktan kaçınmıyor. Bu da özünde siyaseti aslında anlamsızlaştırıyor, itibarsızlaştırıyor." dedi.

Metiner, şu ifadeleri kullandı:

"18 ayda 21 yeni partinin kurulmasını, yüzde 50+1 mecburiyetine dayandıran Metiner, "Canı sıkılan parti kuruyor. Kendini göstermek isteyenler etrafına topladığı üç-beş isimle tabela asıyor. Geçmişte hiç de hak etmedikleri siyasi makamlara getirilenler, özellikle de AK Parti içerisinde toplumsal karşılıkları ve siyasi ağırlıkları olmadıkları halde parti merkezinde üst düzeyde görevlendirilenler veya bakanlıkla taltif edilenler, eski unvanlarının veya makamlarının ağırlığını kullanarak kendilerini yeni siyasi denklemlerde belirleyici aktör konuma oturtmak için harekete geçiyorlar.

Hırs, çıkar ve intikam güdülerinin eşlik ettiği bu çoklu partiler sisteminde o yüzden değer ve ilke siyaseti dudak bükülen bir olguya dönüşüyor." dedi.

İlgili Haberler