Melih Bulu’nun özgeçmişindeki detayı kimse fark etmedi

Melih Bulu’nun özgeçmişindeki detayı kimse fark etmedi
Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Melih Bulu’nun özgeçmişinde P&G’de Fabrika Müdür Yardımcılığı yaptığı yer alırken fabrikada giriş seviyesinde çok kısa süre çalıştığı iddia edildi. Diğer taraftan Bulu, İstinye Üniversitesi’nin dünya sıralamasında ilk 400’e soktuğunu ifade ederken Üniversitenin 2020 yılında 601+ grubu içinde yer aldığı ortaya çıktı.

Odatv’de yer alan habere göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Melih Bulu'ya karşı akademisyenlerin de öğrencilerin de tepkisi devam devam ederken, Bulu'nun geçmişine dair dikkat çeken iddialar ortaya atıldı.

"İHTAR VERİYORLAR..."

Bulu'nun özgeçmişinde, "P&G’de Fabrika Müdür Yardımcılığı görevinde özellikle verimlilik ve maliyet tasarrufu alanlarında görevler aldı" ifadesi yer alırken, söz konusu bilgiyle ilgili kritik bir itiraz geldi.

1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olan ve Bulu'nun çalıştığı Procter&Gamble firmasında 90'lı yıllarda Genel Müdürlük görevinde de bulunan Emin Özkan, sosyal medya hesabından Bulu'yla ilgili bir paylaşımda bulundu. 

Aynı zamanda Goodyear Lastikleri T.A.Ş.’nin eski ve ilk Türk Genel Müdürü de olan Emin Özkan, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Benim gibi binlerce kişinin hayatını değiştiren Boğaziçi’ne rektör olarak özgeçmişinde ‘P&G’de Fabrlka Müdür Yardımcılığı’ yaptığını iddia etmesine rağmen çok kısa bir süre sadece şirkete giriş seviyesi ( entry level) pozisyonunda çalışıp performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarılan kişinin siyaset yoluyla atanması esef verici."

Özkan paylaşımına gelen bir yoruma verdiği yanıtta ise Bulu ile ilgili olarak, "İhtar veriyorlar, gelişme olmayınca da yolları ayırıyorlar" ifadelerini kullandı.

İşte o paylaşımlar:

1-220.png

2-199.png

 

İLK 400'E Mİ SOKTU

Öte yandan, dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu olan Times Higher Education (THE), Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2019 sonuçlarıyla da övünmesiyle bilinen Bulu, İstinye Üniversitesi'ni ilk 400'e soktuğunu ve bir başarı sergilediğini savunuyor.

Ancak durum Bulu'nun anlattığı gibi değil. Bulu'nun bahsettiği "başarı" gerçek bir başarı değil...

Şöyle anlatalım...

Söz konusu kuruluş, "Etki sıralamasını" ilk kez 2019 yılında gerçekleştirdi. Sıralamaya girmek ise zor değil. Zira kuruluşun sitesinde; bu sıralamaya girmek için tanınmış bir akreditasyon kuruluşu tarafından onay almış olmak yetiyor. Ve bu "onaydan" sonra üniversiteler, ellerindeki verileri kuruluşa göndermesiyle sıralamadaki yerlerini alıyorlar.

İşte...

İlk kez 2019 Nisan ayında başlatılan bu uygulamaya İstinye Üniversitesi de katılmıştı. 76 ülkeden ve 450'den biraz fazla üniversitenin katıldığı bu "sıralamada", İstinye üniversitesi "301+" sıralamasının içinde listenin son sayfalarında yer alıyor. 

Öte yandan, İstinye Üniversitesi'nin üstünde Türkiye'den başka üniversiteler de bulunuyor. Bahçeşehir Üniversitesi, Hacattepe Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi gibi daha birçok Türkiye'den katılan üniversite İstinye'nin üstünde duruyor.

İşte İstinye Üniversitesi'nin 100 puan üzerinden aldığı değerler:

i20199-1.png

Aynı kuruluş, 2020 yılında da aynı değerlendirme sıralamasını yaptı. Bu kez ülke sayısı ve üniversite sayısı yüksekti. Ancak 85 ülkeden 768 üniversitenin katıldığı sıralamada, İstinye Üniversitesi'nin yine son sayfalarda yer aldığı görüldü.

Üniversite, "601+" grubu içinde yer alırken puanlarının daha da kötüleştiği fark edildi.

İşte 2020 sonuçları:

ist22.png

Kısacası...

Melih Bulu kadar, onun özgeçmişi de bundan sonra çokça tartışılacağa benziyor.