Melih Gökçek’in projesine mahkemeden durdurma kararı

Melih Gökçek’in projesine mahkemeden durdurma kararı
Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşım sağlanması için ODTÜ yönetimi ile protokol imzaladığı ODTÜ Tüneli projesi mahkeme tarafından durduruldu.

Ankara 16. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak için planladığı ODTÜ Tüneli Projesi için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Gökçek, söz konusu proje için ODTÜ ile yapım protokolü imzalamıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek ile ODTÜ yönetiminin, Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşımın sağlanması için 2017 yılında yapım protokolünü imzaladıkları ODTÜ Tüneli Projesi durduruldu. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi’nin açtığı davayla 16. İdaresi Mahkemesi Tünel Projesi’ne yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın habeine göre, ŞPO’dan yapılan açıklamada da “Bu kapsamda, ulaşım ana plan ODTÜ Tüneli’nin 736 metresinin Birinci Derece Doğal Sit Alanı içerisinden geçirilmesinin planlandığı belirtildi. Açıklamada, “Protokol kapsamında ise ODTÜ Tüneline dair güzergah değişikliği olduğu gibi kabul edilmiş, muğlak ifadeler kullanılarak üstte kazı yapılmaksızın yer altından geçmesi gerekliliğine dair kimi ifadelere yer verilmiştir. Ancak ODTÜ arazisini doğu-batı doğrultusunda kat edecek tünelin aç kapa yöntemiyle yapılabilmesine olanak veren imar planlarının değiştirilmesine yönelik bir ifade protokolde yer almamıştı” denildi.

ŞPO’nun açıklamasında projenin bilimsellikten uzak olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “Bu muğlak, bilimsel yaklaşımdan uzak anlayışın sonucunda bugün gelinen noktada Şubemiz tarafından ODTÜ Tüneline yönelik plan değişikliği nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığının, Bakanlık yanında müdahil olduğu davada 16. İdare Mahkemesi tarafından işleminin planlama usul ve esasları ile imar mevzuatına aykırı olduğu, hukuka uyarlık bulunmadığı, telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkabileceği belirtilerek yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.”