Memleketin toprağı yabancıya sudan ucuz: Şehit kanı ile aldık, dolar ile satıyorlar

Memleketin toprağı yabancıya sudan ucuz: Şehit kanı ile aldık, dolar ile satıyorlar
Yabancılara toprak satışına imkan veren 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 35. maddesi nedeniyle yabancıların Türkiye'den toprak alımı devam ediyor.

Türkiye'de yabancıların toprak edinme üzerinden etkisi giderek artmaya devam ediyor. AKP Hükümeti'nin 2012 yılında 2644 sayılı Tapu Kanunu'nda yaptığı değişiklikle yabancıların Türkiye genelinde toprak satın almasını 30 hektara çıkartırken bir ilde ise bir yabancının toprak edinme oranı şehrin yüzölçümünün yüzde 10'u olarak belirlenmişti.

Bir yabancının toprak edinmesi ayrıca Cumhurbaşkanı kararıyla 2 katına kadar da çıkartılabiliyor. Bir yabancıya Türkiye'de 30 hektarlık satışı yapılan taşınmaz, metrekare cinsinden 300.000 metrekareye karşılık geliyor.

Bir yabancının 300 bin metrekare toprak aldığı kanunla teminat altına alınırken kaç yabancının ne kadarlık bir toprak satın aldığına dair istatistiklerin ise gizlendiği aktarıldı. 

Yabancılara 300.000 metrekare toprak satışını serbest kılan 2644 saylı Tapu Kanunu'nun 35. maddesi şu şekilde: 

"Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin  gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. 

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez. Cumhurbaşkanı kişi başına ülke genelinde edinilebilecek miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir. (1)" 

İYİ PARTİ SORMUŞTU 

2644 sayılı Tapu Kanun'unda yapılan değişiklikten önce ve sonra yabancıların Türkiye'de ne kadar toprak edindiğine ilişkin istatistikle merak ediliyor.

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metehan Çulhaoğlu'nun 2019 yılının Temmuz ayında TBMM'de verdiği araştırma önergesine göre 2003-2012 yılları arasında AKP iktidarının 137 milyon metrekare toprak sattığı ortaya çıktı.