Memur ve emekli ne kadar maaş alacak? Enflasyon zamı etkileyecek mi?

Memur ve emekli ne kadar maaş alacak? Enflasyon zamı etkileyecek mi?
Memur ve emekliler için Temmuz ayı maaşları netleşmeye başladı. Memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personele, 1 puanlık enflasyon farkı zammının önü açıldı. Kesin zam oranı 3 Temmuz’da belli olacak. İşte zam oranlarına ilişkin detaylar...

Emeklilerin ve memurların heyecanla beklediği zam oranları netleşmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici fiyatlarını açıkladı. İşte enflasyon rakamlarına göre yapılacak zam oranları…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici fiyatlarının mayıs ayında yüzde 0.95, ocak-mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde de yüzde 4.99 oranında arttığını açıkladı. Memur ve memur emeklileri her 6 ayda bir, normal toplu sözleşme zamlarının yanı sıra geçmiş 6 ayda oluşan enflasyon farkını alıyor. Bunun dışında eski SGK ve Bağ-Kurlu olarak bilinen işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise her 6 ayda bir, geçmiş 6 ayda oluşan tüketici enflasyonu kadar zam yapılıyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin enflasyon farkının, diğer emeklilerin ise 6 aylık zammının net olarak ortaya çıkması için haziran ayı enflasyonunun açıklanması gerekiyor. Haziran enflasyonu 3 Temmuz'da açıklanacak. Henüz 1 ay olmasına karşın ilk 5 aylık enflasyon gelişmesi, zam ve enflasyon farklarına ilişkin ipuçları verdi.

EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK

Emekliler, temmuz ayında yüzde 5 normal zammın dışında en az yüzde 1 de enflasyon farkı alacak. Diğer emeklilerin 6 aylık zammı da en az yüzde 5 olacak. Haziran enflasyonu yüzde 0.5 civarında gerçekleşirse enflasyon farkı yüzde 1.5, diğer emeklilerin 6 aylık zammı ise en az yüzde 5 olacak.

MEMUR NE KADAR ZAM ALACAK

Memur ve memur emeklileri ilk 6 aylık dönem için yüzde 4 zam almıştı. Nisan ayında TÜFE yüzde 4'e ulaşınca, alınan o zamlar tümden sıfırlanmış oldu. Mayıs ayında da 5 aylık enflasyon yüzde 4.99'a ulaşınca memur ve memur emeklileri için yüzde 0.99, yani yaklaşık yüzde 1 enflasyon farkı alacağı oluştu. Haziranda enflasyon hiç artmamış olsa dahi bu memura temmuzda alacağı yüzde 5'lik toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 1 de enflasyon farkı verilmesi gerekiyor. Haziran enflasyonu yüzde eksi 1 çıkarsa, enflasyon farkı ödenmeyecek.