Memur zammı 2019'da ne olacak

Memur zammı 2019'da ne olacak
Bugün asgari ücretin belirlenmesinin ardından şimdide gözler memur zammında. Peki 2019 yılında memur zammı ne olacak? Ocak ayında ek ödemeli maaşlar artacak...

Memur zammı 2019'da ne olacak? Soruları her geçen gün artıyor. Milyonlarca emekli ve memur vatandaş alacakları zammı merak eder hale geldiler. Bugün asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Peki brüt asgari ücret memur maaşlarına nasıl yansıyacak?  Ocak ayında maaşlar artacağı için tüm emeklilere her ay verilen ek ödeme de zamlanacak. Maaşı bin 106 lira 12 kuruşun altında olanlara net aylıklarının yüzde 5'i, üstünden olanlara ise yüzde 4'ü oranında ek ödeme veriliyordu. Yeni yılın ilk ayında bu sınır yükselecek. 

MEMUR ZAMMI NE OLACAK

Asgari geçim indiriminin maaşa etkisi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. "Asgari geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır." Madde özetle şunu söylemektedir: Hesaplanan asgari geçim indirimi, memurun ödeyeceği gelir vergisinden düşülür.

Uygulamada da, asgari hiçbir zaman oluşan net maaşa eklenmez. Hesaplanan asgari geçim indirimi miktarı, memurun ödeyeceği gelir vergisi tutarından düşülür. Memurlar maaşlarına yılda iki kez olmak üzere toplu sözleşmeye ek enflasyon farkı ile zam alıyorlar. Geçtiğimiz temmuz ayında 8.65 oranında zamlanan memur maaşları için yeni yıl zammı oranları TÜİK tarafından açıklanacak yıl sonu verilerine göre belli olacak. Yüzde 4 oranındaki toplu sözleşme zammı ile beraber ek enflasyon farkı alacak olan memurun maaşına gelecek zam bu şekilde netleşecek. Kasım ayında TÜFE oranı yüzde 1,44 düştü. Kasım sonu itibariyle yıllık TÜFE oranı, yüzde 21,62'ye geriledi. Bir önceki enflasyon rakamında bu oran yüzde 25,24'tü. Temmuz-Kasım dönemindeki TÜFE artışı ise yüzde 10'u aştı. Böylece temmuz ayında yüzde 3,5 oranında zam alan memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personele 7 puanın üstünde bir enflasyon farkı zammı imkanı doğdu. Memura gelecek olan zam yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek yüzde 3,5'u aşan enflasyon farkı ile beraber ortaya çıkacak. 2018 yılının son altı ayının ilk beş ayında enflasyon 10,64 çıktı. Buna göre şimdiden memura yüzde 7,14 enflasyon farkı zammı oluştu. Bu rakama ek yüzde 4 toplu sözleşme zammı da dahil olunca ocak zammı 11,14'e dayandı. Bu rakam Aralık enflasyon verilerinin eklenmesi ile beraber ya artacak ya da azalacak.