"Menbiç, ABD'nin küçük bir hediyesi"

"Menbiç, ABD'nin küçük bir hediyesi"
F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslim edilmesinin belirsizliğe sebep olduğunu söyleyen emekli Büyükelçi Faruk Loloğlu, "Menbiç'in dış kesimlerinde devriye gezmek bir şey değil. Buranın yol haritası seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak" dedi.

Fatih Erboz/Ankara

Türk ve Amerikan askerlerinin Menbiç'te birlikte devriye gezmesine rağmen ABD Senatosu'nda F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslimine ilişkin kararı, Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni belirsizliğe neden oldu. Emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, "Seçim öncesinde ABD'nin küçük bir hediyesi olarak görülebilir. Yoksa birbirinden bağımsız, Menbiç'in dış kesimlerinde devriye gezmek bir şey değil. Esas Menbiç yol haritası seçimlerden sonra yavaş yavaş uygulanmaya başlanacak. Ancak sorunlar var, bizim yönetimin takvim anlayışı ile ABD yönetimininki arasında farklar olduğunu biliyoruz" dedi.

ABD'nin F- 35 uçaklarının teslimatında sorun çıkarmayacağını düşündüğünü ifade eden Loğoğlu, şunları söyledi: "F- 35 uçaklarının Türkiye'ye verilmemesi konusunda her 2 kanattan da değişik girişimler yapıldı. Bunların yasalaşması, ortak metnin her 2 kanatta da kabulüne bağlı. Türkiye bütün sorumluluklarını yerine getirdiği için buna tepki göstermeye devam edecektir. İki uçağın parası ödendi, teslimat yapılacak. Bu konuda fazla bir sorun görmüyorum. Kongre'de Türkiye'yi baskı altında tutmak için rahip Andrew Craig Brunson başta olmak üzere değişik nedenler ileri sürülecektir; bunu beklemek gerekir. F-35 uçaklarını yasaklama noktasına gelebileceklerini düşünmüyorum."

ABD'nin Menbiç'te izlenecek yol haritası noktasında seçimleri beklediğinin ortada olduğunu belirten Loğoğlu, "Menbiç, bir gösteri. Yol haritasının içinde bu var mıydı, yok muydu bu bile belli değil. Seçim sonuçlarına göre ABD yeni bir tutum belirleyecektir. Herkes gibi ABD'de de Türkiye'de seçim sonuçlarını bekliyor" diye konuştu.

Kandil operasyonunun da yine seçimler noktasında düşünülmesinin daha akla yatkın olduğunu dile getiren Loğoğlu, şöyle devam etti: "Kandil, daha önce de operasyonlara hedef oldu. Konunun uzmanları ise orada kimsenin kalmadığını, kalan kısmının da sıfırlanmasının hemen mümkün olmadığını söylüyor. Kandil operasyonu, Türk seçmenini etkileyecek bir unsur gibi ele alındı ama seçmen üzerinde beklenen etkiyi yaratmadı."

Cenevre görüşmelerinin şu anda lafının bile edilmediğine de değinen Faruk Loğoğlu, "Sanıyorum yine Türkiye'deki seçimlerden sonra herkes pozisyonuna yeni bir ayar getirecektir. Ondan sonra Cenevre'ye yeniden gelinecek. Cenevre'nin suskun kalması barışın arka plana atılmış olmasını gösteriyor" dedi.

İlgili Haberler