Meral Akşener, HaberTürk canlı yayında konuştu

Meral Akşener, HaberTürk canlı yayında konuştu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HaberTürk’te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HaberTürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programına konuk olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kanal İstanbul tartışmalarına ilişkin konuşan Akşener, “Bunun çevre, strateji, nüfus ve deprem boyutu var. Sadece bir yatırım meselesi olarak baktığımızda buna gerek var mı? Türkiye ne kazanacak? Böyle bir talep yok" ifadelerini kullandı.

REFERANDUM ÇAĞRISI

Güzergah üzerindeki 30 milyon metrekare toprağın satıldığını hatırlatan Akşener, "Bunları kimler aldı? Oradaki toprakların el değiştirmesine karşı neden önlem alınmadı? İstimlak edilecek topraklar ne kadar değerlenecek? İnşallah bu işten, çılgınlıktan vazgeçilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kanal İstanbul'a yönelik olumsuz raporların olduğunu ifade eden Meral Akşener, "ÇED raporu içinde olumlu görüşü olan isimler arasında 'Hz. Nuh oğlu ile telefonda görüştü' diyenler de var" ifadelerini kullandı.

Meral Akşener, Kanal İstanbul için İstanbul özelinde bir referanduma gidilmesini ve konunun vatandaşa sorulmasını ifade etti.

Asgari ücret için de açıklamalarda bulunan İYİ Parti lideri asgari ücretlinin vergiden muaf tutulması gerektiğini ifade etti. Vatandaşın giderlerinin arttığını, elektrik ve doğalgaza gelen zammı hatırlatan Akşener, “Daha önce 100 TL ile alabildiğini ürünü bugün 170-180 TL’ye ancak alabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

“MEHMETÇİĞİN İÇ SAVAŞIN İÇİNE SÜRÜKLENMESİNİ İSTEMİYORUM”

Libya ile yapılan deniz mutabakatına ilişkin bir soruya cevap veren Meral Akşener, “Mavi Vatan diye Meclis’e geldi. Biz ona evet dedik. Orada bir sorunumu yok. Geçmişten de bildiğimiz bir konu olduğu için mutabakat metnine evet oyu verdik. Ama Sayın Erdoğan’ın asker gönderme tezkeresini bugün gördüm. Bu tezkere konusunu Sayın Özdağ, Sayın Aydın Sezgin, Sayın Ahmet Erozan ve Sayın Aytun Çıray bir araya geliyoruz. Onlar bu işin uzmanı arkadaşlar. Bu 4 arkadaşımız milletvekillerimizle görüşüyor ve aramızda oylanıyor. Kişisel fikrimi söylüyorum; Mehmetçiğin bir iç savaşın içine sürüklenmesini istemiyorum.

Libya konusunda Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın partilere bir açıklama yapması gerektiğini savunurken, “Bizlere bilgi verilmiyor. Ben yaptım oldu kanaatini oluşturan fikirle bir yere girip çıkmayı sağlayan şey bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” dedi.

“ÇİRKİN BİR REKABET OLMAYACAK”

Yeni Partilere ilişkin de konuşan İYİ Parti Genel Başkanı, “Elbette biz birbirimizin rakibiyiz. Yeni kurulmuş bir parti hakkında konuşmam doğru değil. Bu bir rekabet, bizim için çirkin bir rekabet olmayacak. Ben her iki partiye de başarılar diliyorum. Biz İYİ Parti’yi kurarken çok zorlandık, anlatamadık. İki Türk filmi çıkardı. Çirkin pis bir süreçti bize yapılanlar. İki partinin de demokrasiye renk katacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Akşener sözlerine şöyle devam etti:

"Bana bir soru soruldu. İnşallah bize yapılanlar onlara yapılmaz... Biz bu sorunun sorulmasını yadırgamalıyız. Demokrasi olan bir ülkede bu soru sorulur mu? Ben o zaman Sayın Kılıçdaroğlu’ndan yardım istemek durumunda kaldım. O hamle yapılmasa seçime sokulmayacaktık biz. Ben geçtiğimiz yolu söyledim, bir prensip olarak gereğini yaparız dedi. AKP’nin kurumsal sözcüleri ‘Kiralık milletvekili’ diyerek çirkin bir şekilde eleştirdi. Siz demokrasiyi sakatlarsanız, elbette bir çözüm üretilir. O milletvekili arkadaşlarımız birer demokrasi kahramanıdır. Ben onları rencide etmemek için Cumhurbaşkanlığı adaylığımda milletime gittim. Onların imzası ile de aday olabilirdim.”

"EĞER BİR İTTİFAK OLACAKSA..."

İttifak tartışmalarına ilişkin bir soruya da cevap veren Akşener, "Biz birinci önceliğimiz ittifaklar açısından bakıldığında Parlamenter Demokrasiye geçilmeden Cumhurbaşkanlığı seçimine gidilecekse, eğer bir ittifak olacaksa kim seçilirse seçilsin, bütün hazırlıklar yapılarak 6 ay içerisinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden dönüleceği konusunda mutabakat sağlanması olur. Çünkü Türkiye ‘Sultancı’ bir duruma doğru evriliyor" dedi.

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Erken seçim söylentileri hakkında da konuşan İYİ Parti lideri, “Ben seçim olacak yorumunda bulunamıyorum. Niye göremiyorum, çünkü Saray bir kültür yaratır. Bir de paralel bir evren yaratır. Sayın Erdoğan’ın seçmenle iletişimi hep iyi olmuştu. Bu saray işinden sonra Erdoğan’ın iletişimi koptu. Doğru verilerin önüne gittiğinden emin değilim. Sayın Erdoğan’ın etrafında rahatça konuşabileceği bir siyasetçi kalmadı. AKP ile Erdoğan’ın da iletişimi kopuk. 2023’e eğer bu seçim yapılacaksa o zamana kadar rahat rahat işlerini yapacaklardı. Neden erken seçim sözlerine bu kadar kötü bir dille çemkirdi? Neden bana bu kadar kızdılar? Acaba mı diyorum? Ama ben de sizinle aynı fikirdeyim. Sayın Erdoğan 2023’ü zorlar ama ekonomi onları 2023’e götüremez. Ben de diyorum ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi Türkiye’ye olmadı. Uçacaktık, kaçacaktık olmadı… Bunun da bir çözümü var bu da AKP, Ana muhalefet ve bizler oturup parlamenter demokrasiye geçmektir."

"MANSUR YAVAŞ'A DESTEĞİMİZ TAMDIR"

Ankara’daki TOGO kulelerine ilişkin suç duyurusuna değinen Akşener, “Mansur Bey Millet İttifakının adayıydı. Bizi de ilgilendiren bir konu. Sayın Yavaş’ın seçim beyannamesinde ‘Hiçbir rantı birilerinin cebine koymayacağım’ beyanı var. Ben kendisi ile konuşmadım, arkadaşlarımdan aldığım bilgi esasında MHP’li arkadaşlar getirmiş TOGO kulelerine ilişkin durumu. Sonuç itibariyle 25 milyon rüşvet istendi dendi. Sayın Aygün, ‘Ben böyle bir şey demedim’ dedi. Sonuç itibari ile eski usul artık geçerli değil Ankara’da. Mansur Bey sözünün arkasında duracağını gösteriyor. Sayın Yavaş’ın bu konuda haklı olduğu ortaya çıktı. Bizim desteğimiz tamdır”