Meral Akşener flaş kararını kürsüden açıkladı

Meral Akşener flaş kararını kürsüden açıkladı
Cumhuriyet gazetesinin ‘Olayların Ardındaki Gerçek’ köşesinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partisinin grup toplantısında Atatürk’ün Medeni Bilgiler kitabından bahsetmesi övgüyle karşılandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Çarşamba günü Meclis''te partisinin grup toplantısında kürsüye çıktı. Parti üyelerinin ve kameraların karşısına geçen Akşener, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Grup toplantısında yanında Mustafa Kemal Atatürk''ün kaleme aldığı Medeni Bilgiler kitabını getiren İyi Parti lideri Akşener, “Eğer iktidar olarak bu kitabı okullarda okutacağız.” diyerek şu ifadeleri kullandı;

“NUTUK''UN YANINDA HEDİYEMİZ BUDUR”

“Bakın bu kitabın adı Medeni Bilgiler. Kim yazmış biliyor musunuz? Gazi Mustafa Kemal Atatürk... Bu kitabı alacaksınız genç teşkilatlarımızın tümüne dağıtacaksınız. Bundan sonra hediyemiz Nutuk''un yanında budur.

“İNŞALLAH İKTİDAR OLDUĞUMUZDA...”

Medeni Bilgiler Atatürk''ün Türk milletiyle vatandaşlık vizyonunu paylaşmak için manevi kızı Afet İnan''ın adıyla yayınlattığı ama sonradan bizzat kendisinin yazdığı anlaşılan okullarda okutulmasını vasiyet ettiği bir kitaptır.İnşallah iktidar olduğumuzda okullarda bunu ders olarak okutacağız. Çok önemli bir eserdir.”

Akşener’in grup toplantısında Mustafa Kemal Atatürk’ün Medeni Bilgiler kitabından bahsetmesi ve kitabı tekrar gündeme getirmesi Cumhuriyet gazetesinde övgüyle bahsedildi. Gazetenin ‘Olayların Arındaki Gerçek’ isimli köşesinde ‘Akşener’den Yurttaşlık Dersi’ başlığıyla yayımlanan yazıda “Akşener’in bu kararı, Atatürkçülük ve laik Türkiye Cumhuriyeti yolunda, özellikle demokratik Cumhuriyetin korunması yönünde çok önemli ve somut bir adımdır.” İfadelerine yer verildi.

İşte o köşe yazısı:

Akşener’den yurttaşlık dersi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis grubunda yaptığı konuşmada çok önemli bir kararı açıkladı.

Akşener, Atatürk’ün Medeni Bilgiler adını taşıyan kitabını kürsüden göstererek “İktidarımızda Nutuk’un yanında bu kitabı okullarda ders kitabı olarak okutturacağız” dedi.

Laiklik ilkesinin her an tartışıldığı bir zaman diliminde Akşe-ner’in bu yaklaşımını içtenlikle kutluyor ve alkışlıyoruz.

Atatürk Medeni Bilgiler (Yurttaşlık Bilgisi) kitabını Cumhuriyet ilkelerinin öğretilmesi ve vatandaşlık bilincinin genç nesillere verilmesi için bizzat kendisi yazmıştır. Bu kitap, 1931-1932 öğretim yılından başlayarak 1940’a kadar ders kitabı olarak okutulmuştur.

Ulus, devlet, cumhuriyet, seçimler, özgürlükler gibi temel kavramları açıklayan kitabın büyük bir kısmı doğrudan doğruya Atatürk tarafından yazılmıştır.

Kitapta, cumhuriyet rejiminde ana unsurun “milli egemenlik olduğu” belirtilmiştir. Atatürk, cumhuriyet rejimini “demokrasi” olarak algılıyor ve gerçek demokrasiye gidiş yolunu da açıyordu. Atatürk, Cumhuriyet için en büyük eserim demişti.

Atatürk, “Demokrasinin en belirgin şekli, cumhuriyettir” diyordu.

Atatürk, bu kitabında Türk milletini kendi el yazısıyla şöyle tanımlamıştır:

“Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.”

Dikkat edileceği gibi bu tanımlama “ırkçı” değildir. Türkiye’deki tüm unsurları kucaklamaktadır. Meral Akşener’in bu kararı ve bu çıkışı bize göre Atatürkçülük ve Aydınlanma yolunda son yılların en önemli adımıdır.

Akşener’in bu kararı, Atatürkçülük ve laik Türkiye Cumhuriyeti yolunda, özellikle demokratik Cumhuriyetin korunması yönünde çok önemli ve somut bir adımdır. Böylesi önemli bir kararı veren ve Atatürkçü yolda ilerleyen Akşener’in yolu açık olsun.

 

İlgili Haberler