Meral Akşener’in avukatı savcılığa başvurdu: “2016 yılında açılan soruşturmada gizlilik kararı kaldırılsın”

Meral Akşener’in avukatı savcılığa başvurdu: “2016 yılında açılan soruşturmada gizlilik kararı kaldırılsın”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında 2016 yılında başlatılan ve hakkındaki gizlilik kararını daha önceki taleplere rağmen kaldırılmayan soruşturmayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Akşener’in avukatı Uğur Poyraz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu dilekçede soruşturmayla ilgili gizlilik kararının kaldırılarak, Akşener’in ivedilikle ifadesinin alınması istendi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hakkındaki FETÖ soruşturma nedeniyle ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na avukatı aracılığıyla başvuruda bulundu.

Akşener’in avukatı Uğur Poyraz savcılığa sunduğu dilekçede, 2016 yılında başlatılan soruşturma hakkında hala müvekkiline bir bilgilendirmede bulunulmadığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“3 yılın sonunda 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimi sürecinden apar topar ‘gizlilik kararı’ alındı. 1 yılı aşkın süredir ‘gizlilik kararı’ devam ettirildi. Müvekkillim Sayın Meral Akşener’in ‘Gizlilik kararı kaldırılsın, kamuoyundan gizleyeceğim, çekineceğim bir husus yoktur’ talepli başvurularına cevap dahi verilmedi.”

‘SİYASİ MALZEME HALİNE GETİRİLDİ’

ANKA’nın verdiği bilgiye göre Poyraz, 4 yılı aşkın süredir devam eden soruşturmanın ‘siyasi malzeme haline getirildiğini’ kayderek, dosyadaki ‘gizlilik kararı’nın kaldırılmasını istedi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ifadesini ‘ivedi olarak alınmasını’ talep eden Poyraz, “Gizlilik kararının’ kaldırılarak, kamuoyu ile dosya içerinin paylaşılmasına karar verilmesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Ağustos günü Akşener hakkında “Yerli ve milli” vurgusu yaptığını hatırlatan Poyraz, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı’nın istihbarat birimleri ve gerekli kurumlardan bilgi almaksızın böyle bir açıklama yapması söz konusu olamaz. Belli bir dönem, tercih ve karar alma süreçlerine ilişkin yanıltıldığını defaatle dile getiren Sayın Cumhurbaşkanı’nın kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalarda aldatılma hassasiyetine kurumların ve birimlerin titizlik gösterdiklerini varsayıyoruz.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Avukatı Uğur Poyraz’ın savcılığa sunduğu dilekçe şöyle:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA,

Soruşturma No : 2016/114158

 

Talepte Bulunan               : Meral AKŞENER

 

Vekili                                    : Av. Uğur POYRAZ

                                                 Güzeltepe Mahallesi Sedat Simavi Sokak No:32 Çankaya/ANKARA

 

Talep Konusu                    : Sayın Başsavcılığınız tarafından 4 yılı aşkın süredir azim ve kararlılıkla yürütülen soruşturmada, Müvekkilim İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral AKŞENER’in ısrarla ifadesinin alınmaması üzerine ifade vermek için mutat hale gelmiş olan başvurusudur.

 

Açıklamalar                        :

Sayın Başsavcılığınız tarafından;

2016 yılında başlatılan,

3 yıl boyunca Müvekkilime hiçbir tebligat ve bilgilendirme yapılmayan,

3 yılın sonunda 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sürecinde apar topar “Gizlilik Kararı” alınan,

1 yılı aşkın süredir “Gizlilik Kararı” devam eden/ettirilen,

Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER’in; “Gizlilik Kararı” kaldırılsın, kamuoyundan gizleyeceğim, çekineceğim bir husus yoktur talepli başvurularına cevap dahi verilmeyen ve/veya verilemeyen,

Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER tarafından defalarca dilekçe verilerek, ifadesinin alınması talep edilmiş olmasına rağmen bu dilekçelere de cevap dahi verilmeyen/verilemeyen,

4 yılı aşkın süredir devam eden, ettirilen ve devam ettirilmesinin adeta bir siyasi malzeme haline gelmesine sebep olanların tespiti ve dosyanın tetkiki için 26.11.2019 tarih ve 134345 Sayı ile Hakimler ve Savcılar Kuruluna başvuru yaptığımız,

 

2016/114158 numaralı soruşturma dosyasına yeniden işbu başvurumuzu yapmak zarureti hasıl olmuştur.

 

Daha önceki başvurularımızda;

Devam eden/ettirilen söz konusu soruşturmanın AT izi mi? İT izi mi? olduğunun tespiti,

Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER’in siyasi mücadelesi açısından oy veren-vermeyen seçmenin doğru bilgilendirilmesi gerektiği,

Bu soruşturma ile kamuoyunun vicdan ve adalet duygusunun siyasi veba niteliğindeki ALGI ile kirletildiğini,

Devletin ALGI ile değil HUKUK ile yönetilmesi gerektiğini,

Siyasi mücadele mecrasının MEYDANLAR ve SANDIK ile sınırlandırılmasını,

TÜRK Hukukunun ve Bağımsız TÜRK Yargısının, her türlü şaibeden arındırılmasını,

Siyasi amaç ve hedef ile yargıyı etkilemeye teşebbüs eden, etkileyen varsa tespiti ve gereğinin yapılmasına ilişkin taleplerimizi defalarca kararlılıkla dile getirdik.

 

 Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığımız başvuru ve taleplerimize cevap dahi verilmemiştir.

“Uzun Süre Soruşturma Tehditi Altında Bırakma” kavramını da gündeme getiren bu yaklaşımın, gerek iç hukukumuz gerekse uluslararası hukukta yeri bulunmamaktadır.

Sayın Başsavcılığınızın ivedi olarak bu keyfiliğe müdahale ederek Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER’in ifadesinin alınmasına ve dosyadaki aynı keyfilikteki “Gizlilik Kararının” kaldırılarak kamuoyu ile dosya içeriğinin paylaşılmasına karar vermesi gerektiği kanaatindeyiz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Milli İstihbarat Teşkilatı da dahil olmak üzere bir çok kurum Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 07.08.2020 tarihinde yapılan açıklamada da; İYİ PARTİ ve Genel Başkanı Sayın Meral AKŞENER’e ilişkin “yerli ve milli” vurgusu yapılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı’nın istihbarat birimleri ve gerekli kurumlardan bilgi almaksızın böyle bir açıklama yapması söz konusu olamaz.

Belli bir dönem, tercih ve karar alma süreçlerine ilişkin yanıltıldığını defaatle dile getiren Sayın Cumhurbaşkanı’nın, kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalarda aldatılma hassasiyetine kurumların ve birimlerin titizlik gösterdiklerini varsayıyoruz.

Sayın Başsavcılığınızın da aynı havuzlardan bilgi ve belge edindiği dikkate alındığında, Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER’in;

“Yerli ve Milli” olup olmadığı,

“Yerli ve Milli” ise “Yerli ve Milli” hukukun neden uygulanmadığı,

“Yerli ve Milli” hukukta Sayın Cumhurbaşkanı’na başka, Sayın Başsavcılığınıza başka bilgi ve belge verilip verilmediğini,

Müvekkilim Sayın Meral AKŞENER, yerli ve milli ise 4 yıldır bu soruşturmayı yapanların, bekletenlerin, sündürenlerin, sulandıranların, siyasete malzeme olmasına sebebiyet verenlerin yerli ve milli olup olmadıklarının tespiti için;

Sayın Meral AKŞENER’in derhal, özenle ve önemle ifadesinin alınmasına,

Soruşturma dosyasına keyfi olarak gizem yaratmak için konulan “Gizlilik Kararının” kaldırılmasına,

Kaldırılacak “Gizlilik Kararı” sonrasında dosyanın aleniyeti ile birlikte; Soruşturma Savcısının ve ilgili kolluk birimlerinin 4 yıldır ne yaptığı ya da ne yapmadıklarının, ne kadar yerli ve milli olduklarının kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.