Meriç Köyatası dolardaki gidişatın kaçınılmaz sonunu açıkladı

Meriç Köyatası dolardaki gidişatın kaçınılmaz sonunu açıkladı
Doğru Parti ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası dolardaki son yükseliş üzerine ilginç benzetmelerde bulundu.

Köyatası özetle şunları söyledi:

‘Ekonomide yangın var. İtfaiyeci yangını söndürmek için köpük yerine benzin döküyor. Diğer taraftan ekonomi uçurumdan yuvarlanıyor. Uçurumdan yuvarlanan Türkiye için iki ihtimal var. İyi ihtimal ya popo üstü çamur zemine düşeceğiz. Ya da kafa üstü betona çakılacağız. Bu ikisi dışında daha iyi bir senaryo görünmüyor.

“HER ŞEYİ BİLİNÇLİ UYGULUYORUZ”
Ekonomide çıkan yangın akaryakıt yangını gibi tehlikeli bir yangın türü. Hem döviz kuru artıyor, hem ülke fakirleşiyor, hem işsizlik artıyor, hem enflasyon yapıştı. İnsanlar açlık ve sefalete sürükleniyor. Böyle bir yangına iyi bir itfaiyeci söndürücü olarak köpük veya karbondioksitle müdahale eder. Bizim itfaiyeci bırakın bu söndürücü malzemeleri ve suyu, yangına benzinle müdahale ediyor. Cumhurbaşkanının dün akşam yapmış olduğu “Her şeyi bilinçli uyguluyoruz.”

“BÜTÇEYE YÜK BİNMİŞ DURUMDA”
Açıklaması sonrasında döviz kurları ve altın fiyatları aldı başını gitti. Son üç aydaki faiz inadı yüzünden dolar durduk yerde 3,50 tl birden arttı. Bunun Türkiye’ye maliyeti 450 milyar dolar olan dış borçlar için Bir Buçuk Trilyon Türk Lirası ek külfet demek. Bu külfetin 350 milyar Türk Lirası şimdiden bütçeye yük olarak binmiş durumda.

“HERHANGİ BİR MODEL UYGULANAMAZ”
Geri kalanında özel sektörün dış borçlarının yani 1 trilyon 150 milyar lirası da özel sektörün dış borcuna eklendi. Bu külfet iflaslar ve çığ gibi büyüyen işsizliğe yol açacak. Bazı saf politikacılar ve Televole türü iktisatçılar hükümetin uyguladığı politikayı yüksek kura geçiş, cari açığı kapama ve Çin modeli büyüme olarak yutturmaya çalışıyorlar. Bu saçmalığın hiçbir inandırıcı tarafı yok. Başta Tarım ve İmalat sanayii olmak üzere ekonomik siyasal ve hukuksal tüm kurumları çökertilmiş ülkede herhangi bir model uygulanamaz.

“ZEMİNE KAFA ÜSTÜ ÇAKILMAK”
Maalesef Türkiye uygulanan bu ekonomik politikalarla uçurumdan aşağı yuvarlanıyor. Artık kurtuluş yok. İyi senaryo fazla hasar görmeden popo üstü yumuşak zemine düşmek. Kötü senaryo ise beton zemine kafa üstü çakılmak. Beton üstüne kafa üstü çakılmamak için yapacak tek şey kaldı o da erken seçim.

İlgili Haberler