Merkez Bankası açıkladı. Döviz rezervi azalıyor

Merkez Bankası açıkladı. Döviz rezervi azalıyor
Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre resmi döviz rezervi eylül ayında, aylık bazda, yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar dolar seviyesine geldi. Altın cinsinden rezerv varlıkları ise aynı dönemde yüzde 3,7 azalarak 41,8 milyar dolar oldu.

Dolar kuru 8,15 liraya yükselerek yeni bir rekora imza atarken Merkez Bankası’ndan dikkat çeken veriler açıklandı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, döviz rezervi eylül ayında bir ayda yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar dolara geldi. Öte yandan, Bir yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden oluşan şarta bağlı döviz çıkışları da, yüzde 26.8 artarak 39.9 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 6,3 azalarak 36,3 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıkları da yüzde 3,7 azalarak 41,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 0,3 artarak 25,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 20,6 milyar ABD doları anapara, 5,1 milyar ABD doları faizden oluşmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 62,9 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 19 milyar ABD doları bir ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 26,8 artarak 39,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.”