Merkez Bankası Başkanı'ndan bomba TL açıklaması. Hazine ve Maliye Bakanı başka konuştu

Merkez Bankası Başkanı'ndan bomba TL açıklaması. Hazine ve Maliye Bakanı başka konuştu
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’dan Türk Lirası ile ilgili acı itiraf geldi. Uysal, Türk Lirası’nın aşırı değersiz olduğunu vurgulayan Uysal,  “Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, dolar kurundaki artışla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Uysal, Türk Lirası’nın aşırı değersiz bir noktada olduğunu belirten Uysal, “Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok" dedi.

Uysal, döviz kurlarındaki şiddetli yükselişe nasıl baktıkları sorusuna, "Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Jeopolitik gelişmeler, salgın nedeniyle bekleyişlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası olarak reel veya nominal olarak herhangi bir kur seviyesi hedeflemiyoruz. Nominal ve reel fiyat hedeflemesine bakıyoruz. Tabi ki mevcut makroekonomik temellere baktığımızda, Türk lirasının oldukça, aşırı değersiz bir noktada olduğunu değerlendirebiliriz.

Para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların, döviz kurlarında da etkisinin olmasını bekliyoruz. Orta vadede makro gerçeklerle uyumlu bir noktaya gelecektir. Değersiz TL fiyat istikrarına ilişkin riskler oluşturuyor. Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok" yanıtını verdi. 

'GÜVEN SORUNLARI OLABİLİYOR'

Uysal, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve döviz kurlarında hedefleme yapmadan enflasyonda nasıl hedefleme yapılabileceği sorusuna şöyle yanıt verdi: 

"Enflasyon tahminleri yaparken kurdan kaynaklanacak etkileri dahil ederek açıkladık. Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarının enflasyondaki etkisi oldukça belirgin düzeyde. Kur seviyelerine baktığımızda zaman zaman ekonomik temellerden uzaklaşma olabilir. Kurun seviyesiyle ilgili herhangi bir tahminimiz yok. Enflasyona etkisindeki rahatsızlığımızı da buna bağlı olarak sıkılaştırma adımları yaparak devam edeceğiz.

Merkez Bankası'yla ilgili tartışılan güven sorusu, olağanüstü dönem içinde elimizdeki araçlarla, müdahale yapmaya gayret ediyoruz. Salgının etkilerini azaltmak için attığımız adımlar ve yan adımlar, yani elimizdeki araçlarla gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Olağanüstü dönemden geçtiğimiz için Merkez Bankası'yla ilgili güven tartışmaları yaşanabiliyor. Güçlü para politikasını devam ettirerek, zaman içinde bu güveni artıracağız. İletişimi de artıracağız. Buradaki dozu artıracağımızı söyleyebilirim." 

BAKAN ALBAYRAK "EKONOMİYE GÜVEN ARTIYOR" DEMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Uysal'dan önce açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dolar kurundaki artışı görmezden gelerek, "Farklı siyasi saiklerle bir olup battık, bittik yaygarasıyla algı oluşturmaya çalışanlara inat, ekonomimize güven artıyor! Ekonomik Güven Endeksi eylülde 88,5 iken ekimde %4,8 oranında artarak 92,8 değerine yükseldi" demişti.