Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan enflasyon açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” tanıtım toplantısında sunum yaptı. Ağbal, enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu belirtirken, "TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası metninin sunumunu gerçekleştirdi.

Ağbal çarpıcı mesajlar verdiği sunumda, "Fiyat istikrarını sağlamak herkesin ortak amacı olmalıdır. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız." dedi.

Ağbal, gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldiğini ifade ederken, "Üretici enflasyonu da hızlı bir artış da yüzde 23’e ulaştı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Ağbal, Merkez Bankası'nın kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacağını da açıkladı.

Ağbal'ın sunumunda öne çıkan mesajlar şu şekilde;

Konuşmamın başında hepiniz saygıyla selamlıyorum. Bu toplantıda önümüzdeki yıl uygulayacağımız para ve kur politikamızı sizlerle paylaşmak istiyorum.

-2021 para ve kur politikası TCMB’nın uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.

-Fiyat istikrarı ekonomik istikrarın ön koşuludur. Fiyat istikrarını sağlamak herkesin ortak amacı olmalıdır. Enflasyonu düşürmekte kararlıyız.

-Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir.

"ENFLASYONDA YÜKSELİŞİN TEMEL BELİRLEYİCİSİ DÖVİZ KURU"

-Gıda ve temel mal enflasyonundaki artışın belirginleşmesi ile kasım ayında enflasyon yüzde 14’e yükseldi. Üretici enflasyonu da hızlı bir artış da yüzde 23’e ulaştı. Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz.

-Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için şartlara göre politika duruşunu da sıkılaştıracağız.

-2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır. TCMB’nin temel politika aracı haftalık repo faizi olacaktır.

-Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB’nin nihai kredi merci işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacaktır.

"DÖVİZ ALIM VE SATIMI YAPILMAYACAK"

-Parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makrofinansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla zorunlu karşılıklar ve diğer TL likidite araçları etkin olarak kullanılacaktır.

-Bankalara sağlanan swap imkanı kademeli olarak azaltılabilir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacaktır.

"REZERV BİRİKTİRMEYE YÖNELİK ARAÇLAR KULLANILACAK"

-Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar aşısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak.

-Fiyat istikrarını finansal istikrar için bir ön koşul finansal istikrarı da fiyat istikrarı için en önemli unsurlardan biri olarak görüyoruz.

-PPK 2021 yılında 12 toplantı yapacak. Temel iletişim araçlarımız PPK duyuruları ve enflasyon raporudur. TCMB olarak fiyat istikrarı yolunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz.