Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 13 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 13 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısını paylaştı. Sektörde yer alan 40 ekonomik aktörün görüşleri ile oluşturulan raporda Ağustos ayının sonu için dolar kuru tahmini belirtilirken, cari yıl sonu dolar kuru tahminleri ve faiz beklentilerine de yer verildi.

Son yıllarda rasyonel politikalardan giderek uzaklaşması nedeniyle uluslararası piyasa ve yatırımcıların yanı sıra, Türkiye kamuoyunun da güvenini kaybeden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan liderliğindeki yeni yönetimi ile birlikte yeniden güven kazanmaya çalışıyor.

Merkez Bankası'nın yıllardır her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ağustos sayısı bugün itibariyle paylaşılırken, ekonomi piyasalarında söz sahibi 40 isimin "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verdiği yanıtlar ile ortak bir dolar/TL kuru beklentisi ortaya çıkarıldı.

24 Ağustos Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile yeni faiz kararını açıklayacak olan TCMB'nin yayınlanan ankette yer alan veriler ile paralel bir yol izlemesi bekleniyor.

YENİ FAİZ KARARI SÜRPRİZLERE AÇIK OLABİLİR

Şahap Kavcıoğlu döneminde izlenen "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi rehberliğindeki ekonomik anlayıştan 28 Mayıs seçimleri sonrasında vazgeçen kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yeni TCMB Başkanı Erkan'ın koordineli çalışmasıyla birlikte parasal sıkılaşma sürecine Haziran ayında fiilen başlamıştı.

İlk toplantıdan piyasaların beklentisinin altında gerçekleşen 650 baz puanlık faiz artırımı kararı çıkarken, bu kararı Temmuz ayında 250 baz puanlık ikinci bir artış takip etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz konusundaki katı yaklaşımının yeni ekonomi yönetiminin elini kolunu bağladığı iddia edilirken, ekonomistler yeni toplantıdan da 250 baz puanlık bir artış kararı çıkacağını ve faizlerin yüzde 20 seviyesine yükseltileceğini tahmin ediyor.

Dolar kurunu doğrudan etkileyecek olan faiz kararında ortak beklentilerin aksine bazı ekonomistler, geçtiğimiz günlerde TCMB Başkan Yardımcılığı görevine atanan 3 Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan ile birlikte piyasaları şaşırtarak faizlerin yüzde 22.5 seviyelerine yükseltilme ihtimali üzerinde duran iktisatçılar, gözlerini 24 Ağustos'ta alınacak karara çevirmiş durumda.

13 GÜN SONRA GÖRÜLMESİ BEKLENEN DOLAR KURU AÇIKLANDI

27'si finansal sektör, 4'ü reel sektör ve 9 ismin ise profesyonellerden oluştuğu 40 katılımcılı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Ağustos ayının son günü itibariyle görülmesi beklenen dolar kuru 27,39 lira olarak kayıtlara geçti.

Katılımcılar, aynı zamanda cari yıl sonu ve 12 ay sonrası için de dolar/TL paritesine yönelik tahminlerde bulunurken, 31 Aralık 2023 itibariyle dolar kuru için 29,82 lira, 2024 yılının Ağustos ayı içinse 34,57 liralık bir tahmin açıklandı.

FAİZ TAHMİNİ BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Raporda, katılımcıların faiz konusundaki beklentileri için "Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 18,94 iken, bu anket döneminde yüzde 19,34 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19,17 iken, bu anket döneminde yüzde 19,19 olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verilirken. Ortak görüş olan yüzde 19.34'lük beklenti piyasa beklentilerinin altında kaldı.

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar