Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 15 gün sonra görülecek dolar kuru!

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 15 gün sonra görülecek dolar kuru!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Eylül sayısı paylaşıldı. Ekonomi piyasalarından 41 aktörün görüşleri ile şekillenen raporda, Eylül ayının sonunda görülecek dolar kuruna yönelik tahminlere yer verilirken, cari yıl sonu dolar kuru ve faiz kararına yönelik beklentiler de duyuruldu.

Alışılagelmişin dışında para politikaları yürütmesi nedeniyle yerel yatırımcı ve uluslararası finans kuruluşlarının güvenini kaybeden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zedelenen imajını toparlamak ve kaybolan güveni yeniden tesis etmek amacıyla klasik iktisat çizgisine yakın uygulamalarına devam ediyor.

Merkez Bankası'nın yıllardır her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Eylül sayısı bugün kamuoyu ile paylaşılırken, ekonomi piyasalarında söz sahibi 41 aktörün "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verdiği yanıtlar ile ortak bir dolar/TL kuru beklentisi ortaya çıkarıldı.

21 Eylül Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ile yeni faiz kararını açıklayacak olan TCMB'nin yayınlanan ankette yer alan veriler ile paralel bir yol izlemesi bekleniyor. Bu nedenle rapor, yatırımcılar tarafından dikkatle okunarak faiz kararı öncesinde pozisyon almaya yardımcı olmayı hedeflemekte.

15 GÜN SONRA GÖRÜLMESİ BEKLENEN DOLAR KURU AÇIKLANDI

29'u finansal sektör, 4'ü reel sektör ve 8 ismin ise profesyonellerden oluştuğu 41 katılımcılı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Eylül ayının son günü itibariyle görülmesi beklenen dolar kuru 27,00 lira olarak kayıtlara geçti.

Katılımcılar, aynı zamanda cari yıl sonu ve 12 ay sonrası için de dolar/TL paritesine yönelik tahminlerde bulunurken, 31 Aralık 2023 itibariyle dolar kuru için 30,14 lira, 2024 yılının Eylül ayı içinse 37,26 liralık bir tahmin açıklandı.

AGRESİF FAİZ ARTIRIMLARINA DEVAM EDİLMESİ BEKLENİYOR

Şahap Kavcıoğlu döneminde izlenen "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisi rehberliğindeki ekonomik anlayıştan 28 Mayıs seçimleri sonrasında vazgeçen kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yeni TCMB Başkanı Erkan'ın koordineli çalışmasıyla birlikte parasal sıkılaşma sürecine Haziran ayında fiilen başlamıştı.

İlk iki toplantıdan piyasaların beklentisinin altında faiz artırımı kararları çıkarken, Merkez Bankası, 24 Ağustos'ta açıkladığı PPK kararı ile 750 baz puanlık faiz artırımına giderek piyasalarda bir şok etkisi yarattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmiş yıllarda faiz konusundaki katı yaklaşımının daha fazla yumuşamaya gittiği ve bu durumun yeni Merkez Bankası yönetiminin elini rahatlattığı iddia edilirken, OVP tanıtımında konuşan Erdoğan, ilk kez parasal sıkılaşma ifadesini kullanarak yeni Merkez Bankası yönetimine güveninin tam olduğunu duyurdu ve mevcut para politikalarını desteklediğini ifade etti.

Dolar kurunu doğrudan etkileyecek olan faiz kararında Eylül ayı için ortak beklentiler 500 baz puanlık artış etrafında yoğunlaşırken, ekonomistler, geçtiğimiz toplantıda yaşanan sürprizin bir benzerinin yaşanma ihtimalini ise oldukça düşük görüyor.

TCMB Başkan Yardımcılığı görevine atanan Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan ile birlikte piyasaları şaşırtarak faizlerin yüzde 30 seviyelerine yükseltilme ihtimali üzerinde duran iktisatçılar, gözlerini 21 Eylül'de alınacak karara çevirmiş durumda.

FAİZ TAHMİNİ BEKLENTİLERİ PİYASALARLA ÖRTÜŞTÜ

Raporda, katılımcıların faiz konusundaki beklentileri için "Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 19,34 iken, bu anket döneminde yüzde 29,26 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19,19 iken, bu anket döneminde yüzde 30,00 olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verilirken. Ortak görüş olan yüzde 30'luk beklenti, piyasa beklentileri ile bire bir şekilde örtüşmüş oldu.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar