Doları ve Euro'yu önceden bilen Remzi Özdemir’den son uyarı

Doları ve Euro'yu önceden bilen Remzi Özdemir’den son uyarı
Yeniçağ gazetesi yazarı ekonomist Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın yarın verilecek faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceğini açıkladı…

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yarın yapılacak.

Yeniçağ gazetesi yazarı ekonomist Remzi Özdemir, Merkez’in alacağı faiz kararının döviz fiyatlarını nasıl etkileyeceğini açıkladı.

Remzi Özdemir şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın vereceği karar ne Türkiye’de ne de dünyadaki ekonomistler tarafından öngörülemiyor. Japonya, Amerika, İngiltere, Bulgaristan ve Hindistan’ın bile Merkez Bankası’nın kararını öngörebiliyorsun ama TCMB’nin kini asla...

O halde tıpkı futbol tahmini gibi olası sonuçların doları nasıl etkileyeceğine bakalım:

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTTIRIRSA:

Bu olasılık yok denilecek kadar az olmasına rağmen Merkez Bankası’nın böyle bir karar alması doların hızlı bir şekilde 8.500 TL’ye kadar gerilemesine neden olur. Türkiye’ye yeniden büyük olmasa da fon akışı sağlanır ve tıpkı Naci Ağbal döneminde olduğu gibi Türkiye’ye 15-20 milyar dolar giriş olur. Bu doları ciddi anlamda Türk lirası karşısında zayıflatır.

MERKEZ PAS GEÇERSE:

Merkez Bankası’nın bu ay faizleri pas geçme olasılığı yüzde 10’da olsa var. TL’deki hızlı değer kaybı Merkez Bankası’na böyle bir karar aldırabilir ama dediğim gibi yüzde 10 olasılık. Pas geçmesi halinde dolar 9 liranın altına geriler. 8.800 seviyelerine kadar gerilemesi mümkün.

MERKEZ 50 BAZ PUAN İNDİRİRSE:

Merkez Bankası’nın yarım puan yani 50 baz puan faiz indirmesi dolarda daha fazla bir etki yapmaz. Zaten piyasa bir süredir bu beklentiyi satın alıyor. Dolarda kısmi bir çekilme olur ancak, yeni bir faiz artışı gelebilir düşüncesiyle yeniden yükselebilir.

MERKEZ 100 PUAN ARTTIRIRSA:

Merkez Bankası’nın 100 baz puan faiz arttırma olasılığı çok yüksek. Bu artış ile dolarda hızlı bir şekilde 9.500 seviyesi test edilebilir. Üstü şimdilik zor. En azından bir sonraki aya kadar bu seviyelerde kalır. Zaten bir süredir adil değer olarak 9.500 konuşulduğu için bu seviye psikolojik olarak geçilmeyebilir. Aralık ayında yapılacak para kurulu toplantısı öncesi bu seviyenin üstüne çıkması mümkün.”

İlgili Haberler