Merkez Bankası'ndan bankalara dolar talimatı: 22 yıl sonra bir ilk yaşandı

Merkez Bankası'ndan bankalara dolar talimatı: 22 yıl sonra bir ilk yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ani kur artışlarını engelleyebilmek amacıyla hayata geçirilen ve ilerleyen yıllarda giderek Hazine için ağır bir yük haline dönüşen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye etmek için bankalara yeni bir talimat verdi.

Türkiye ekonomisine milyarlarca dolarlık bir zarar veren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına son verebilmek amacıyla alınan kararlara 27 Ekim itibarıyla bir yenisi eklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) açıkladığı faiz kararının hemen arkasından bankalara yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurmuştu.

Resmi Gazete'de ilan edilen yeni düzenlemelere göre bankaların Türk lirası dönüşüm payları yukarı çıkarılırken, dövizden dönüşümlü KKM hesapları için geçmiş yıllarda verilen sübvansiyonlara sınırlama getirilmişti. Alınan bu kararın ardından, Ekim ayında rekor seviyede düşüş gösteren KKM için bankalara TCMB'den bir talep daha gitti.

Bankaları yan yollara sapmak mecburiyetinde bırakan birçok kısıtlamaya son veren TCMB, piyasa faizlerinin seyrinin serbest bırakılmasına karar verdi. Bireysel TL mevduatına yönelik artırma hedefi yüzde 2.5'dan yüzde 3.5'a çıkarılırken, TCMB'den bankalara "Mevduat faizlerini yukarı çekin" talimatının verildiği ortaya çıktı.

MERKEZ BANKASI'NDAN BANKALARA YENİ KKM TALİMATI

Özellikle son haftalarda 5 puan düşüş gösteren mevduat faizleri, Ekim ayında rekor seviyede hızlanan KKM çıkışlarının yavaşlamasına ya da uygulamadan çıkacak paranın döviz tevdiat hesaplarına yönelmesine neden olabilir.

Bir yandan Kur Korumalı Mevduat havuzunda biriken parayı azaltmak isteyen TCMB, bir yandan da bu paranın doğrudan TL mevduatına yönelmesini amaçlamakta. Bu nedenle bankalara gönderiler örtülü talimatlar ile mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyelerine kadar çıkarılması ve dövizden TL'ye hızlı bir geçiş yaşanması istendi.

mevduat1.jpg

2001 YILINDAN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Bankalar, özellikle KKM'den çıkışta getirilen yeni dönüşüm hedeflerini yakalayabilmek ve TCMB'nin ağır cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için Kur Korumalı Mevduat hesabı bulunan müşterilerine, TL mevduatına geçmeleri halinde rekor seviyede yeni mevduat faizleri teklif etmekte.

Birçok banka, özellikle 1 milyon liranın üzerinde birikimi bulunan vatandaşlara, piyasa şartlarında ortalama yüzde 40-45 arasında sunulan mevduat faizlerini yüzde 55'e kadar çıkarabiliyor. Bu oran, Türkiye'de ekonomik krizin yaşandığı 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviyede olarak dikkat çekerken, uzmanlar alınan yeni tedbirlerin ilerleyen haftalardan itibaren etkisini göstermesini ve Türkiye'de gelecek haftadan itibaren mevduat faizinde yeni rekorların kırılmasını bekliyor.

EKİM AYINDA REKOR DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

BDDK raporuna göre 18 Ağustos tarihinde rekor kırarak 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liraya kadar yükselen KKM havuzundaki toplam para, 9 haftalık kesintisiz düşüşle birlikte 337 milyar lira düşüş gösterdi. Bu düşüşün 225 milyar liraya yakını ise yalnızca Ekim ayında gerçekleşti.

HANGİ BANKA NE KADAR MEVDUAT FAİZİ VERİYOR?

Şu an için müşteri profili daha kısıtlı olan bankalar yüzde 45 seviyelerinin üzerinde mevduat faizi sunarken, milyonlarca müşteriye sahip özel bankalar arasında oranlar şu şekilde değişiyor:

AKBANK VADELİ MEVDUAT

Vade Sonu Net Bakiye: 413.326 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 40,00

Net Kazanç: 13.326 TL

ODEABANK YENİ VADELİ MEVDUAT

Vade Sonu Net Bakiye: 413.326 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 40,00

Net Kazanç: 13.326 TL

DENİZBANK E-MEVDUAT

Vade Sonu Net Bakiye: 413.659 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 41,00

Net Kazanç: 13.659 TL

CEPTETEB MARİFETLİ HESAP

Vade Sonu Net Bakiye: 411.660 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 35,00

Net Kazanç: 11.660 TL

FİBABANKA KİRAZ HESAP

Vade Sonu Net Bakiye: 411.327 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 34,00

Net Kazanç: 11.327 TL

GARANTİ BBVA E-VADELİ MEVDUAT HESABI

Vade Sonu Net Bakiye: 410.328 TL

Yıllık Faiz Oranı: % 31,00

Net Kazanç: 10.328 TL

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar