Merkez Bankası'nın 3 gün sonra açıklayacağı dolar kararı ortaya çıktı: Milyonların kaderini belirleyecek

Merkez Bankası'nın 3 gün sonra açıklayacağı dolar kararı ortaya çıktı: Milyonların kaderini belirleyecek
TCMB'nin 26 Ekim tarihinde faiz artırımını pas geçeceğine yönelik yayılan dedikodunun ardından mevduat faizleri 5 puan birden düşerken, dünyaca ünlü banka Morgan Stanley'in Türkiye sorumlusu Hande Küçük, PPK'dan çıkacak kararın ne olacağını açıkladı.

Haziran ayı itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan köklü değişiklik, yalnızca isimlerle sınırlı kalmamıştı.

TCMB, aynı zamanda Hafize Gaye Erkan başkanlığı ile bambaşka bir ekonomik modele merhaba derken, Türkiye'de son yıllarda görülen yüksek enflasyon ile mücadele edebilmek ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yürütülen politikaların merkezine 'klasik iktisat' hamleleri yerleştirildi.

Yıl sonu itibarıyla yüzde 70 sınırına dayanması beklenen enflasyona karşın Merkez Bankası, yüksek faiz, düşük kredi kullanımı gibi finansal daraltmalar ile yanıt vermeyi tercih ederken, bu kararın ilk yansımaları Haziran ayında yapılan PPK'da alınmıştı.

"3 GÜN SONRA MERKEZ BANKASI BU KARARI VERECEK"

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında 4 kez üst üste faiz artırımına giderek politika faizlerini Türkiye tarihinin en yüksek seviyesi olan yüzde 30'a çıkaran kurum hakkında hafta içi olay yaratacak bir iddia ortaya atıldı. 10haber.net'den Nuray Tarhan'a göre bankalar, sektör kaynaklarından aldığı bilgiler ile bu ay TCMB'nin faizleri artırmayacağını öğrendi ve erkenden mevduat faizlerini aşağıya çekti.

Ekonomistler, söz konusu dedikoduların gerçekleşmesi halinde Türkiye ekonomisinin adeta 'cehennemin kapılarını açacak' hale geleceğini vurgulayarak, söz konusu ihtimalin pek de gerçekçi durmadığına dikkat çekti. Tüm bu uyarıların ardından dünyanın en önemli bankaları arasında gösterilen Morgan Stanley, Türkiye'de dolar kuru ve faiz kararlarına yönelik uzun vadeli bir projeksiyon yayınlayarak 26 Ekim tarihinde alınacak PPK kararına yönelik muhtemel senaryoları müşterileri ile paylaştı.

"TÜRKİYE, 2023 YILINI YÜZDE 40 İLE KAPATACAK"

Morgan Stanley'in Türkiye sorumlusu Hande Küçük, PPK faiz beklentilerini 500 baz puan olarak duyururken, Merkez Bankası'nın Ekim ayı itibarıyla faizleri yüzde 35'e çekeceğini belirtti.

Sonraki aylarda yaşanacaklar hakkında da ipuçları paylaşan kurum, yıl sonuna kadar gerçekleşecek kasım ve aralık ayı toplantılarında ise 250 baz puanlık artışların muhtemel olduğunu, bu hamlelerin sonucunda Türkiye'nin 2023 yılını yüzde 40'lık bir politika faiziyle tamamlayacağına vurgu yaptı.

DOLAR KURUNA ETKİSİ NE OLACAK?

Morgan Stanley'in yanı sıra birçok dünya devi finans kuruluşu da medyan tahmin olarak 500 baz puan üzerinde duruyor. Türkiye'de finans piyasaları üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan İslam Memiş, söz konusu kararın muhtemel olduğunu ifade ederek, faizlerin yüzde 35'e yükseltilmesi halinde dolar kurunda yaşanacak önemli gelişmeler hakkında uyarıda bulundu.

Memiş, hafta içi yapılacak Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısını işaret ederek, bu taraftan da 25 baz puanlık bir artış gelmesinin muhtemel olduğunu ve nihayetinde dolar/TL paritesinin haftayı 26.80 liralarda kapatabileceğini belirtti.

Uzman isim, yaşanacak düşüşlerin çok kısa süreli olacağını ve devamında dolar kurunun yükselişine devam edeceğini söyleyerek, yatırımcılar için yıl sonu dolar/TL tahminini 29,70 olarak açıkladı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar