Merkez Bankası'nın kararı öncesi Erdoğan flaş faiz çıkışı

Merkez Bankası'nın kararı öncesi Erdoğan flaş faiz çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Ekonomi Şurası'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle gerçek anlamda yatırım ve üretim yapabilir miyiz? Mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok dikkatli olmamız lazım, yatırımcımızı faize ezdirmememiz lazım." şeklinde konuştu.

Piyasada gözler Merkez Bankası'nın yarın vereceği faiz kararına kilitlenirken TOBB Ekonomi Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Erdoğan, "Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle gerçek anlamda yatırım ve üretim yapabilir miyiz? Mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok dikkatli olmamız lazım, yatırımcımızı faize ezdirmememiz lazım." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Biz buralara gökten zembille inmedik, vesayetin paraşütüyle de inmedik. Hayatın merdivenlerini teker teker tırmanarak buralara geldik. Ömrü boyunca devletten aldığı maaş dışında iş tecrübesi olmayanların kürsülerden esip gürlemeleri teneke tıngırtısının ötesinde bir anlama sahip değildir.

Bunların önüne geldiği rakamlarla ilgili en küçük fikirlerinin olmadığını en iyi sizler biliyorsunuz. Daha Kıbrıs meselesinin ne olduğunu, Maraş’ın açılmasının ne anlama geldiğini bilmeyenlere ekonomiyi izah etmek mümkün değildir.

KKTC Cumhurbaşkanı bunları davet ediyor, bunlar davete icabet etmiyor, bu davete icat etmeyip yine beni eleştirmeye kalkıyor.

"BİZİM MUHATABIMIZ MİLLETTİR"

Senin Kuzey Kıbrıs diye bir aşkın var mı? Aynı şeyleri bunlar Azerbaycan’da, Suriye’de, Libya’da yapmadı mı? Hiçbir projesi, hiçbir hayali olmayan, dışardan gelen senaryoların tetikçiliğini yapmak dışında müktesebatı olmayanların ekonomiyle ilgili ahkam kesmesi gülünçtür.

Azıcık bir samimiyet görsek herkes gibi onlarla da konuşuruz. Ama bizim milletimize sözümüz gereği, proje kadrolarıyla, proje siyasetlerle, bilhassa da yalanları ve iftiraları önlerine konduğu halde yüzleri kızarmayan siyaset bezirganlarıyla işimiz olmaz.

Bizim muhatabımız milletimizdir. Biz, kendisi de esnaflıktan gelen bir siyasetçi olarak, hep esnafımızla sanatkarlarımızla bir arada olduk. Yerli otomobil için babayiğit olduğumuzda hemen sizler koştunuz.

"YÜKSEK FAİZİN NELERE MAL OLDUĞU ORTADA"

Tabi bu sene korona virüs salgınından dolayı farklı bir dönem geçiriyoruz. Özellikle yüksek faiz sebebiyle üretimin, ticaretin, istihdamın temsilcisi olan sizler, karar vericilere yol gösteriyorsunuz.

Yüksek faizin nelere mal olduğu ortada. Yüksek faizle gerçek anlamda yatırım ve üretim yapabilir miyiz? Mümkün değil. Öyleyse bizim bu noktada çok dikkatli olmamız lazım, yatırımcımızı faize ezdirmememiz lazım.

Attığımız tüm adımlarda sizlerle oluşturduğumuz ortak akıldan faydalanıyoruz. Türkiye’nin 18 yıldır büyük yol kat ettiği demokrasi yolculuğumuzda odalarımız ve borsalarımız büyük katkı verdi. Ben, bir çok sanayicilerimiz ile oturup konuştuğumuzda hep beni faiz bitirdi derlerdi. Bunu söyleyen insanlara zulmetmek yar mıdır? İnşallah biz bunları da tersine çevireceğiz.

Sizlerin dirayeti ve kabiliyeti ile önümüze çıkan engelleri aşarak yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Özellikle nakit akışından teşviklere kadar bir çok destek paketini sizler için verdik.

Salgından olumsuz etkilenen onlarca sektörde vergi ve primleri 6 ay erteledik. Şimdi önümüzde yeni bir dönem var. Artık çok daha güçlü bir şekilde istihdama, üretime ve yatırıma odaklanacağız.

Sizlerden gayretinizi arttırmanızı, azminizi güçlendirmenizi istiyorum. Türkiye’de reformlar ve başarılarla dolu sürdürülebilir büyümeyi politikalarımızın merkezine aldığımız 18 yılı geride bıraktık. 81 ilin tamamında her bir haneye dokunan hizmetler geliştirdik. Tıpkı bugün olduğu gibi sizlerle istişareler yapmaya devam ettik.