Dış güçler Merkez Bankası'nın rezervlerini artırdı

Dış güçler Merkez Bankası'nın rezervlerini artırdı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan haftalık para ve Banka istatistikleri yayınlandı. İki hafta içinde TCMB’nin dolar rezervi 12 Milyar 475 milyon dolar arttığı görüldü. Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kahveci’nin bugünkü yazısı bu konuyla ilgiliydi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 12 Ağustos itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 4 milyar 791 milyon dolar artışla 72 milyar 560 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 5 Ağustos''ta 67 milyar 769 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 309 milyon dolar artarak 40 milyar 868 milyon dolardan 41 milyar 177 milyon dolara yükseldi.

Böylece Merkez Bankası''nın toplam rezervleri, 12 Ağustos haftasında bir önceki haftaya kıyasla 5 milyar 101 milyon dolar yükselişle 108 milyar 637 milyon dolardan 113 milyar 738 milyon dolara çıktı.

İstatistiklerde, 28 Ocak gününden bu yana dolar rezervlerinin rakamları var. İşte o rakamlara göre 29 Temmuz haftasında 101 Milyar 263 Milyon dolar olan rezerv bir hafta sonra 108 Milyar 637 milyon dolara 12 Ağustos haftasında ise rezervler iki hafta içinde 12 Milyar 475 Milyon dolar artarak 113 Milyar 738 Milyon dolara yükseldiği görüldü. İki haftalık bu yükseliş hem ekonomistlerin hem de ekonomi yazarlarının dikkatini çekti.

Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kahveci’nin yazısının bugünkü konusu o yükşeliş oldu.

İbrahim Kahveci yazısında“Merkez Bankası verisini Uğur Gürses paylaştı. 26 Temmuz haftasında 98 milyar 984 milyon dolar olan brüt döviz rezervi 09 Ağustos haftasında 112 milyar 040 milyon dolara yükseldi. Yaklaşık 13 milyar dolar rezerv artışı var. Bu hesapta parite etkisi yapılmadı; çünkü aynı zaman diliminde parite yatay bir seyir izledi.

BDDK verisine göre de 22 Temmuz haftasında 233,4 milyar dolar olan yabancı para mevduatları 11 Ağustos itibari ile 241,7 milyar dolara yükseldi.

Yaklaşık artış 20 milyar dolar ama tekrar edelim burada parite etkisi hesaplanmadığı gibi bir de iç içe geçme durumu var. Onu da şöyle izah edeyim: Mesela bankaya 10 milyar dolar geldi... Banka bunun yaklaşık %25’ini MB’ye mevduat karşılığı olarak gönderiyor. Bankada o 10 milyar dolar gözükürken ayrıca MB’de de 2,5 milyar dolar rezerv artışı gözüküyor” dedi ve sordu“Nereden bakarsak bakalım en az 15 milyar dolarlık bir yabancı para artışı yaşanmış. Bu para nereden gelmiş olabilir? diye sordu.

Kahveci yazısının devamı ise şöyle:

“İlk akla gelen konu elbette yurtdışından bir sermaye girişi olması... Mesela Putin mi yolladı? Ya da S. Arabistan mı 20 milyar dolarlık paketin ilk dilimlerinden yolladı? Belki de BAE’den karşılıklı ziyaret sonrası karşılık parası mı geldi?

Henüz hiçbir bilgimiz yok. Lakin burada tek konu şu: Bir ülkeden ülkemize bu kadar yoğun bir para trafiği oluyorsa bu akış ne kadar şeffaf?

Şeffaflık önemli, çünkü bu sermayenin ne karşılığı geldiğini öğrenmemiz gerekiyor. Bu tür trafikler ülkenin bir anlamda Milli Güvenlik sorunu dahi olabilir”

İşte TCMB''nin haftalara göre dolar ve altın rezervleri:

 

İlgili Haberler