"Merkezi hükümet" kavramı da bir virüstür!

Korona virüs salgını ile bütün dünyada mücadele sürerken, Türkiye'de konu, "merkezi hükümet-yerel hükümet" tartışmasına çevrildi!  Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinin, salgından dolayı işsiz ve yardıma muhtaç hale gelen vatandaşlara yardım için devlet bankalarında hesap açtırması, iktidar tarafından hoş karşılanmadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devlet adına hesap açtırdı sonra da Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş, "Yardımları veya zekâtı ulusal hesaba yatırmak caizdir" diye fetva verdi. Bu da yeterli olmayınca, belediye hesaplarını Cumhurbaşkanı'nın emriyle bloke ettirdiğini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, FOX TV ve Halk TV'de "merkezi hükümet-yerel yönetimler" ayrımı yapıldığını,  idari sistemde "yerel hükümet" diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi ve bu anlayışı PKK'nın savunduğunu belirtti.

Erdoğan da "Devlet içinde devlet olmanın anlamı yoktur." diye konuştu.

***

"Merkezi hükümet-yerel hükümet" kelimeleri, Türkiye için kullanılamaz. Çünkü Türkiye üniter bir devlettir. Bu kavramlar yerine "İdare Hukuku" kavramları olarak "merkezi idare-yerel idare" denilebilir.

Fakat "merkezi hükümet" kavramını, Türkiye'de ilk kullanan siyaset adamlarından biri de bizzat Tayyip Erdoğan'dır. Öyle ki 8 Mayıs 2003 tarihli Anadolu Ajansı bültenine göre 81 ilin valisini Ankara'da toplayan Başbakan Erdoğan, "Bu güne kadar hiç bir siyasi iktidarın göze alamadığı bütünlüklü bir kamu yönetimi reformunu gerçekleştireceğiz. Merkezi hükümet tasarruf genelgesi yayımlamış bazı valiler illerinde bu genelgeyi uygulamamış, uygular gibi görünmüş!" diye devam eden bir konuşma yaptı.

Bunun üzerine 9 Mayıs 2003 tarihinde yani bir gün sonra çıkan Yeniçağ'da "Tayyip Erdoğan'ın merkezi hükümeti!" başlıklı bir yazı yazdım ve şöyle dedim:

 "Sadece Erdoğan değil, birçok AKP yöneticisi de konuşmalarında, 'merkezi hükümet' kavramını kullanıyor...

Bir ülkede 'merkezi hükümet' kavramının kullanılabilmesi için ayrıca yerel hükümetlerin olması gerekir! Yani o ülkenin bir federasyonla yönetiliyor olması durumu söz konusudur... Yerel hükümetler yoksa merkezi hükümetten bahsedilemez, çünkü başka hükümet yoktur, hükümet bir tanedir!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış bir kişi olarak, Erdoğan'ın merkezi hükümetin ne anlama geldiğini bilmemesi mümkün değildir."

Erdoğan, bu uyarımdan sonra bir daha "merkezi hükümet" kavramını kullanmadı.

***

PKK'ya gelince. PKK zaten "demokratik konfederalizm" diyerek, Türk, Arap, Kürt konfederasyonu kurulmasını istiyor. Üstelik Suriye'nin kuzeyinin ABD desteğiyle PKK tarafından boşaltılması ve milyonlarca insanın Türkiye'ye sürülmesinin hedefi de budur.

Diğer taraftan Balıkesir AKP İl başkanlığına atanan Ekrem Başaran, 7 Ocak 2020 günü yaptığı basın toplantısında "Merkezi hükümetin ve AK Parti Genel Merkezi'nin ciddi hamleler içinde olduğunu" söyledi! 

15 Eylül 2019'da AKP Osmangazi İlçe Başkanlığı mesajında ve afişinde "AK Parti İktidarı döneminde Merkezi Hükümet yatırımlarıyla I.Murad Camii gibi değerli eserleri restore ederek turizme kazandırdık." denildi.

Sabah gazetesinin 7 Ocak 2020 tarihli haberine göre Beştepe'deki kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı adına açıklama yapan İbrahim Kalın, yerel yönetimlerle ilgili bir yıl önce bir komisyon kurulduğunu hatırlattı. Kalın, "Birleştirici ve kuşatıcı bir yönetim anlayışı çerçevesinde, yani yerelden ulusal düzeye, belediyeden merkezi hükümete kadar o ilişkileri de kuracak bir zemindi" dedi...

Görüldüğü gibi "merkezi hükümet-yerel hükümet" söylemi esas olarak AKP'ye aittir. CHP'li belediye başkanlarının veya medyanın bu kavramı kullanması da doğru değildir; korona virüs kadar tehlikelidir!

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları