Mersin metrosu için 2020'de ilk adım atılıyor

Mersin metrosu için 2020'de ilk adım atılıyor
Mersin'e 5 yıl içinde 2,5 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirten Başkanı Seçer, "Gereksiz harcamaları kısarak 7,5 ayda 174 milyon lira tasarruf sağladık" dedi.

SÜMEYRA KIRCA / İSTANBUL

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 31 Mart itibariyle kente yaptıkları yatırımları YENİÇAĞ'a anlattı.

Mersin'in en çok yatırıma ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Vahap Seçer, 5 yıllık stratejik plana göre kente 2,5 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. En önemli projelerinden olan İleri Teknoloji Kampüsü hakkında bilgi veren Seçer, "Tamamen Silikon Vadisi modeli düşündüğümüz İleri Teknoloji Kampüsü için çalışmalara başladık. Endüstri 4.0 çağında; dahi, mucit genç beyinler ve bunun yanında da ileri teknoloji firmaları ile bir konsept oluşturarak, genç beyinlerin dahiyane icatlarını ekonomik değere dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Göreve geldiklerinde şeffaf ve sosyal bir yönetim anlayışı benimsediklerini vurgulayan Seçer, gereksiz harcamaları kısarak 7,5 ayda 174 milyon lira tasarruf sağladıklarını açıkladı. Seçim döneminde sözünü verdiği süt dağıtım projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Seçer, ilk haftada 56 bin öğrenciye süt verdiklerini belirtti. Proje kapsamında 33 okulda ve anaokullarında haftanın 2 günü süt dağıtımı gerçekleştirdiklerini anlatan Seçer, "Amacımız Mersin'in dezavantajlı bölgelerinde yaşayan çocuklarımıza ulaşmak" dedi. Yaklaşık 6 bin ihtiyaç sahibi vatandaşa Halk Kart dağıttıklarını aktaran Seçer, maddi durumlarına göre aylık 90 ve 160 liralık yükleme yaptıklarını dile getirdi. Bu kartlarla vatandaşın mahallesindeki anlaşmalı esnaftan alışveriş yapabildiğini vurgulayan Seçer, "Mahalle esnafları ve marketleriyle anlaşma yapıldı. Dar gelirli vatandaşlarımız belediyenin anlaştığı esnaflardan alışveriş yaparken her ay 1 milyon lira esnafımızın kasasına giriyor" diye konuştu.

Mersin'in ulaşımının 100 yılını planladıkları belirterek metro projesi hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Seçer, bu projenin üç etaptan oluştuğunu, 7,5 kilometresinin zemin üstü metro, 13.4 kilometresinin yeraltı raylı sistemi ve 7.7 kilometresinin de tramvay olduğunu açıkladı. Seçer, "Bu proje sadece toplu taşıma projesi değil. Mersin'in gelişim projesidir. Projeyi Sayın Cumhurbaşkanı imzaladı ve 2019 yatırım programına alındı. Hemen çalışmalara başladık. Şehir Hastanesi'ne, Üniversite Hastanemize ve Mersin Üniversitemize bir tramvay hattı planlıyoruz. 2020 yılında ilk kazmayı vuracağız. Yurt dışından kredi arayışlarımız da sürüyor. Krediyi de oradan bulalım, inşaatı da o firma yapsın, finansman ve işin yapımını bir yere vermek istiyoruz" diye konuştu. Kentin ulaşımını rahatlatmak için doğa dostu 100 tane yeni belediye otobüsünü filolarına katacaklarını da sözlerine ekleyen Seçer, "Tasarruflarımız sayesinde bu yılın sonunda 73 yeni otobüsü, 27 otobüsü ise Ocak ayında alıp, vatandaşlarımızın hizmetine vereceğiz" dedi.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Seçimleri kazandıktan sonra Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Vahap Seçer şöyle konuştu: "Tarsus'ta Eshab-ı Kehf Kalkınma Kooperatiflerimiz var. Tamamı kadınlardan oluşan kurucu ekiple, dünyaya rol model olacak Mersin Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Bu kooperatifte eşim de gönüllü olarak görev alıyor. Kadınların, üreticilerin ekonomik hayata katılmaları ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri için kooperatifleşme son derece önemli."

Belediye bünyesinde hizmet veren 8 daire başkanlığına kadınları atadığına dikkat çeken Seçer, "Kültür ve Sosyal İşler ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı gibi kentin mimari, görsel, estetik, sosyal ve kültürel havasını değiştirecek daire başkanlıklarını kadınlarımıza emanet ettim. Kısa süre önce kadın personel alımı için ilana çıktık ve Park Bahçeler ile Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığımıza 100 kadın personel aldık. Arı gibi çalışan kadınlarımız Mersin'in havasını kısa sürede değiştirdi. Yine ulaşım dairemize aldığımız 73 otobüs şoförünün 34'ünü kadınlarımız arasından seçtik" diye konuştu.

ÖĞRENCİ YARDIMINI 1250 LİRAYA ÇIKARDIK

Bu yıl belediye olarak eğitim yardımı yaptıkları öğrenci sayısını 8 bine çıkardıklarını belirten Başkan Seçer, yardım tutarlarını da bin 250 liraya yükselttiklerini belirtti. Mersin Üniversitesi'nin girişine açtıkları Çamaşır Kafesi ile öğrencilerin çamaşırlarını ücretsiz bir şekilde yıkadıklarını vurgulayan Seçer, "Yine Bir Çorba Bir Ekmek projemizle Mersin Üniversitesi çıkışına yerleştirdiğimiz protatif araçlarımız öğrencilerimize her sabah sıcak çorba hizmeti veriyor. Öğrenciler sabah geliyor sıcak çorbalarını içip, sonra derse giriyorlar. Bu hizmetler sadece üniversitemizde değil, sanayi sitelerinde ve diğer alanlarda haftanın beş günü sürüyor" dedi. Başkan Seçer, toplam 8 ilçede şubesi bulunan Eğitim Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde 4 bin 200 öğrencinin ücretsiz bir şekilde üniversiteye hazırlandığını ifade etti.

Kentin ekonomisinin temel taşı olan esnaflar için Esnaf Masası kurduklarını belirten Seçer, "Mersin'de 65 bin esnafımız var ve bunların bakmakta yükümlü olduğu aileleri var. Onların sorunlarının çözümü noktasında belediye bünyesinde bir çözüm ortakları var. Masamız ile esnafa yapacağımız projelere ve hizmetlere yön verecek olan bir yapıya sahip olacak" dedi.