Mersis no nedir? "MERSİS" numarası ne işe yarar?

Mersis no nedir? "MERSİS" numarası ne işe yarar?
Ticaretin karmaşık terimlerinden biri olan Mersis no nedir? Mersis nedir ve mersis no sorgulama nasıl yapılır? İşte mersis ile ilgili merak edilenler.

Mersis no tüccarların ya da ticaretle az da olsa uğraşanların aşina olduğu bir terim. Firmalaşmayla alakalı olan mersis şirketler için oldukça önemli. İşte mersis ve mersis no ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.

Mersis nedir?

Tam açılımı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi olan mersis, ticaret yapan şirketlerin verilerinin toplandığı havuzdur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen bir sistem olan mersis, bir sorgu sistemidir ve bu havuz, paylaşılabilir.

Mersis no nedir? Mersis kaç hanelidir?

Mersis no ise ticari bir işlemin ardından işlem sahibine gelen 16 haneli sayısal koddur.

Şahsa ait şirketlerde TV kimlik numarasıyla başlayan mersis no, anonim ortaklıklarda ise 0 rakamı ile başlar.

Bunların haricindeki tüm mersis no'lar geçici olarak adlandırılır ve Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne başvurularak asli mersis numarası alınması gerekir.

Mersis no nasıl öğrenilir, ne işe yarar?

Mersis numarasını öğrenmek için mersis.gumrukticaret.gov.tr veya https://mersis.gtb.gov.tr linkine tıklayarak kayıt olmak gerekir. Ardından 16 haneli kod temin edilebilir.

Mersis no ne işe yarar sorusunun cevabı ise, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, şirketlerin yaptığı işlemleri elektronik bir havuzda toplar ve denetler.