Mesut Özil’in paylaşımı sonrası Çin’den skandal hamle

Mesut Özil’in paylaşımı sonrası Çin’den skandal hamle
Arsenal’in tecrübeli oyuncusu Mesut Özil’in Uygur Tüklerine yapılan yapılan zulme tepki göstermesinin ardından Çin’den skandal bir hamle geldi. Çin devlet televizyonu Arsenal-Manchester City maçını yayından kaldırdı.

Arsenal’in Türk asıllı Alman oyuncusu Mesut Özil’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine destek veren sosyal medya paylaşımının ardından Çin hükümetinden skandal bir hamle geldi. Çin devlet televizyonu, Özil’in paylaşımı sonrası Arsenal’in bu akşam Manchester City ile oynayacağı mücadeleyi yayınlamama kararı aldı.

Çin Futbol Federasyonu, Mesut Özil’in paylaşımı sonrası yaptığı açıklamada, tecrübeli oyuncunun açıklamalarının Çinli futbolseverler tarafından kabul edilemez olduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU

Arsenal forması giyen Mesut Özil, geçtiğimiz günlerde Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Çin hükümetinin Uygur Türklerine uyguladığı zulme tepki göstermişti. Tecürbeli oyuncu, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ey Doğu Türkistan... Ümmetin kanayan yarası... Eziyetlere direnen Mücahid ve Mücahideler topluluğu... Zorla İslam'dan uzaklaştırmaya çalışanlara karşı tek başına mücadele veren şanlı mü'minler... Kuran'lar yakılıyor... Camiler kapatılıyor... Medreseler yasaklanıyor... Din alimleri birer birer öldürülüyor... Erkek kardeşler zorla kamplara sokuluyor... Onların yerine Çinli erkekler ailelerine yerleştiriliyor... Tüm bunlara rağmen... Ümmeti Muhammed suskun... Sesi çıkmıyor... Müslümanlar sahiplenmiyor... Bilmezler mi ki, Zulme Rıza Zulümdür... Hz. Ali ne güzel demiş: 'Zulme engel olamıyorsanız, Onu herkese duyurun!' Batı medyası ve devletlerinde dahi bu olaylar haftalardır, aylardır gündemde iken müslüman ülkeler ve medyaları nerede? Bilmezler mi ki, zulmün olduğu yerde tarafsızlık, namussuzluktur... Bilmezler mi ki, yıllar sonra oradaki kardeşlerimizin bu acı günlere dair hatırlayacakları zalimlerin işkenceleri değil, biz müslüman kardeşlerin sessizliği olacaktır. Ya Rabbi, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimize yardım eyle... Şüphesiz ki, Allah; Tuzak kuranların en hayırlısıdır..."

ozil.JPG

Mesut Özil’in forma giydiği Arsenal ise daha sonra Çince yaptığı açıklamada, Özil’in paylaşımının, oyuncunun şahsi fikri olduğunu ve kulübü bağlamadığını belirtmişti. Arsenal’in Çin’de çok sayıda sponsorluk faaliyeti bulunuyor.

NBA KULÜBÜ DE SANSÜRE UĞRAMIŞTI

Çin hükümetinin sansürüne uğrayan ilk kulüp Arsenal olmadı. NBA takımlarından Houston Rockets, geçtiğimiz ekim ayında takımın genel menajeri Daryl Morey'in Hong Kong’daki protestolara verdiği destek sonrası Çinli firmalar NBA sponsorluklarından çekilirken, maç yayınları için durdurma kararı çıkmıştı.