Metaverse, Türkiye'de 20 yıldır uygulanıyor!

Metaverse, Türkiye'de 20 yıldır uygulanıyor!

Anadolu Ajansı, "Teknoloji şirketleri ''Metaverse'' ile ''fiziksel dünyayı'' ele geçirmek istiyor" başlıklı önemli bir haber yayınladı.

Dilara Zengin ve Bahattin Gönültaş imzalı habere göre Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen Metaverse konsepti, Kovid-19 salgınının da bir sonucu olarak görülüyor. Daha fazla insanın uzaktan çalışmaya başlamasıyla çevrim içi etkileşimin daha gerçekçi hale getirilmesine yönelik talebin arttığı belirtiliyor.

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen Metaverse, "kurgusal evren" olarak da tarif ediliyor.

***

Metaverse''te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği, paylaşılabilen 3D sanal bir ortam sunuluyor. Kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabiliyor.

Gerçeğe dayalı olacak Metaverse''in, kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine imkan sağlayacağı kaydediliyor.

Facebook, Metaverse''in inşası için Avrupa genelinde 10 bin kişi istihdam edeceğini duyurdu. Zuckerberg, Metaverse''i, cep telefonlarından ya da ekrandan bakmak yerine insanların parçası olabileceği, içine girebileceği bir internet olarak tanımlıyor.

Sony Electronics yöneticilerinden Tyler Ishida ise günümüz teknolojisinin çözünürlük düzeyi ve kalitesi sayesinde Metaverse''in katılımcılar için "gerçek hayat kadar gerçek" görünebileceğini belirtiyor.

Gelişen teknolojileri takip eden analist Victoria Petrock ise sosyal medya, e-ticaret, iş, oyun ve diğer işbirliği araçlarını birbirine bağlamanın insanları kimlik hırsızlığına, bilgisayar korsanlığına ve diğer kötü şeylere maruz bırakma potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

***

Aslında Zuckerberg veya diğerleri boşuna uğraşıyor. Metaverse, Türkiye''de çoktan gerçekleşmiş durumda. Öyle ki uzaya çift şeritli yol yapılabiliyor, aya çıkılabiliyor. Kimilerine göre bu durum gerçek hayat kadar gerçek! Fiziksel dünya ise yani Türkiye''nin bütün maddi varlığı ise göz açıp kapayıncaya kadar el değiştirebiliyor. Meselâ, Merkez Bankası rezervi olan 128 milyar dolar, aniden ortadan kaybolabiliyor. "İnek yedi, dağa kaçtı, dağ da yandı bitti kül oldu" gibi açıklamalar yapılıyor ama hiçbiri inandırıcı değil. Metaverse uygulaması, herhangi bir ülkenin Merkez Bankası''nı boşaltabilir mi?

Metaverse, "tarım arazilerini toplulaştırıyoruz" diyerek, bütün tapuları altüst edebilir mi?

Metaverse, bir taraftan ülkenin kurucu değerlerine düzenli saldırıda bulunurken, milletin malı olan ekonomik değerleri yabancılara satabilir mi? Dünyanın hangi ülkesinde, haberleşme sistemi, kasasındaki parayla birlikte dolandırıcı bir aileye satılır da iflas ettirildikten sonra geri alınabilir? Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir dolandırıcı, Cumhurbaşkanı seviyesinde kabul edilebilir?

Metaverse, ülkenin bütün ormanlarını, yaylalarını tek bir kişinin tasarrufuna bırakabilir mi?

Metaverse, gezici arazi nedir bilir mi? İnsanları, sanal ortamdaki kurgusal evrende gezdirmek kolay; Metaverse, Hazine arazilerini şehir şehir gezdirerek, bir kişinin üstüne tapulayabilir mi?

***

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Anıtkabir Özel Defteri''ne "Şanlı tarihi zaferlerle dolu kahraman bir milletin mensupları olarak, Cumhuriyetimizi 2023 hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız" diye yazdı. Güzel de 2023 hedefleri nedir? Kendisinden başka bu hedefleri kaç kişi biliyor?

20 yılda devlet kadroları, en az iki defa ışınlandı; FETÖ, TÜGVA derken cumhuriyet değerlerini yüceltecek kadro mu kaldı?

Öyle bir kurgusal ekonomi oluşturuldu ki asgari ücretle çok iyi geçindiğini söyleyerek herkesi ikna edebileceğini zannedenler bile var! "Çakal" denilince kaçıyorlar ama...

Metaverse de böyle bir şey değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları