Doların temmuz ayında ne olacağını tek başına bilen adam yine açıkladı

Doların temmuz ayında ne olacağını tek başına bilen adam yine açıkladı
Türk lirası dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Dolar gün içinde 8.50’nin de altını gördü. İşte dolardaki düşüşün 3 nedeni...

Meteoroloji yanıldı Remzi Özdemir yanılmadı

Tüm analistler Amerika’da enflasyon rakamının yüksek çıkması nedeniyle doların aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçleneceğini söylemişti. Bu tahminler arasında doların kısa sürede 9 liranın da üstüne çıkması bekleniyordu.

Ancak dolar ekonomistlerin bu beklentisinin tam tersi değer kaybetmeye Türk Lirası ise değer kazanmaya başladı. Geçtiğimiz ay 8.800 lira ile tüm zamanların en yüksek değerini gören dolar bu sabah 8.500 TL’nin de altını gördü.

Türk lirasının dolar karşısında güçlenmesinin 3 önemli nedeni var.

1- İMF BEKLENTİSİ:

IMF, Covid 19 salgının üye ülkelerin rezervlerinde yarattığı erimeleri gidermek, rezervleri takviye etmek amacıyla Ağustos ayında 650 milyar Dolar dağıtacak. Bunun 6.5 milyar doları Türkiye''ye geliyor. Bu paranın gelmesi daha erken bir tarihe çekilebileceği de belirtiliyor.

2- ÇİN’DEN GELEN PARA:

Son dönemde Türkiye’ye gerek direkt yatırım gerekse swap yolu ile Çin’den para girişi sürüyor. Son bir haftada Merkez Bankası’na 2.9 milyar dolar para girişi oldu. Bunun bir bölümünün Çin’den geldiği sanılıyor. Çinli şirketler hızla Türkiye’deki yatırımlarını arttırıyor. Nitekim, Erdoğan’ın Çin’in toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz sözü Çin ile ilişkilerin gelişmekte olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki dönem Çin’den daha çok para gelmesi bekleniyor.

3- RUSYA’DAN PARA GİRİŞİ

Türkiye’ye son günlerde bir başka para girişi Rusya’dan yapılıyor. Rusya ile uçuşların yeniden başlaması yüzbinlerce Rus turistin Türkiye’ye tatil için gelmesine neden oldu. Turizm acentaları bankalara olan ödemelerinden dolayı acentalar aracılığı ile bu paraları erken tahsil yoluna gidiyorlar. Rus turistlerin paralarının Türkiye’ye girişinin hızlanması bekleniyor.

NEREYE KADAR DÜŞER?

Dolar bugün 8.500 TL’nin altını kısa bir süreliğine gördü. Bu seviyeden özellikle bankaların alımları dikkat çekti ve yeniden bu seviyenin üstüne çıktı. 8.500 altı yeni alımların gelmesi nedeniyle şimdilik zor görünüyor. Yani daha fazla para girişi olmadan 8.400 seviyeleri biraz zor görünüyor. Ancak, bu şekilde de bir süre daha yükselişte beklenmiyor.

İlgili Haberler