Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Irak'a sert çıkış

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Irak'a sert çıkış
Irak Meclisi'nin Türk askeriyle ilgili kararının ardından Türkiye'den yeni bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırp mevkidaşı Dacic ile düzenlediği ortak basın toplantısında Irak'tan gelen mesajlara yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

-Irak’ın açıklamasını iyi niyetli buluyoruz ve Irak halkını tamamını temsil etmediğini biliyoruz.2007’den bu yana bu tezkere yenileniyor. Bu son tezkereye PKK ile beraber DAEŞ de eklendi.

-Biz istiyoruz ki Irak bu tür terör örgütlerini ülkesinde barındırmasın. Maliki’nin mezhepçi politikaları Irak’taki bugünkü tabloyu oluşturmuştur.

-Biz her şeyden önce Irak’tan kaynaklanan terör nedeniyle uluslararası hukuktan doğan tedbirleri almak zorundayız.

-Bağdat yetkilileri gelip bu kampı ziyaret ettiler ve hatta maddi destek sağladılar. Şimdi neden birdenbire böyle oldu.

-Biz güçlü istikrarlı Irak istiyoruz. Irak’ın toprak bütünlüğüne herkesten fazla önem veriyoruz.

-Irak’a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Irak’ın güvenliği için üzerimize düşeni yapacağız.İyi niyetli olumlu yaklaşımımızı ve çabalarımızı devam ettireceğiz.

SURİYE ATEŞKESİ

-Bu konuda çok görüşme yaptık. BugünSayın Kerry ile de ayaküstü toplantımızda bunu değerlendirdik.İnsani yardımlar konusunda engellemeler nedeniyle başarısız olduk. Koordinasyon konusunda üzerimize düşeni yaptık. 

-Bugün Sayın Kerry ile de görüştük, tekrar kararlar alacaksak anlamlı görüşmeler yapmamız lazım. Kozmetik toplantıların, uygulanmayan kararların alınmasına gerek yok.