Mevsimlik işçiler zor durumda bırakılıyor

Mevsimlik işçiler zor durumda bırakılıyor
İYİ Parti Antalya Milletvekili Çokal, geçici işçi pozisyonunda çalışan orman işçilerinin, Hazine Bakanlığı tarafından bütçe olmadığı gerekçesiyle iş akitlerinin sonlandırılmasından sonra mevsimlik işçilerin zor durumda bırakıldıklarını dile getirdi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal, geçici işçi pozisyonunda çalışan orman işçilerinin, Orman Genel Müdürlüğü Personel İşleri Dairesi Başkanlığı’nın vize talebi olmasına rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bütçe olmadığı gerekçesiyle iş akitlerinin sonlandırılmasından sonra mevsimlik işçilerin zor durumda bırakıldıklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl, mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkartıldığını hükümet tarafından duyurulduğunu söyleyen Dr. Çokal, “31 Mart seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe yetersizliği bahanesi ile mevsimlik işçilerin iş akitlerini 5 ay 29 gün ile sınırlandırılması, bizlere mevsimlik işçilerin seçim malzemesi olarak görüldüğünü ispatlıyor.” dedi. Hükümetin son dönemde buna benzer aldatma politikalarını alışkanlık haline getirdiğini söyleyen Dr. Çokal, verilen sözlerin acilen yerine getirilmesinin, vatandaşın devleti ile barışık olması adına şart olduğunu söyledi.

Mevsimlik işçilerin sorunlarını sıralayan Dr. Çokal, “Yılda beş ay yirmi dokuz gün çalışan işçiler iş güvencesinden yoksun kalmakta, geleceğe güvenle bakamamaktadırlar. Aynı zamanda sürekli iş olmadığından dolayı diğer 6 ay iş bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu arkadaşlarımız emeklilik sorunu da yaşamaktadır. Prim gün sayısını doldurabilmeleri çok zordur. Zira yılda beş ay yirmi dokuz gün çalışmayla emekli olunabilmesi için kırk yıldan fazla çalışmak gerekmektedir.” dedi.

Geçici ve mevsimlik işçilerden kendisine ulaşarak hükümetten dert yanan onlarca vatandaşın bulunduğunu söyleyen Dr. Çokal, “Bu kardeşlerimizin daimi kadroya alınması hususunda yasal düzenlemenin yapılmasının son derece önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Sonuna kadar konunun takipçisi olacağım." dedi.

Yaz aylarında orman yangınlarında bariz bir artış olduğunu dile getiren Dr. Çokal, Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan mevsimlik işçilerin iş akitlerinin sonlandırılmaları bu açıdan da son derece yanlıştır dedi. Hükümetin bu konuda yıllardır sınıfta kaldığını söyleyen Dr. Çokal, yaz döneminde ülkemizde gerçekleşebilecek orman yangınlarının önlenmesinde bu yanlış politika sonucu daha da eksik kalınacağını sözlerine ekledi.

Dr. Çokal son olarak, “Bugünlerde asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasıyla beraber, düzenli ücret sahibi vatandaşlarımızın bile evini yangın sarmışken, yılın 6 ayını işsiz geçiren insanlarımızın bu şekilde mağdur edilmesi insafsızlıktan başka bir şey değildir. Berat Albayrak üzerine vazife olmayan işlerden fırsat bulduğu ilk anda vicdanını gözden geçirmelidir” dedi.

İlgili Haberler