MHP İstanbul mitingine seyyar satıcılar bile isyan etti!

MHP İstanbul mitingine seyyar satıcılar bile isyan etti!
MHP'nin Yenikapı'daki mitingini gözlemleyen Hilmi Hacaloğlu, Amerika'nın Sesi'nde yazdı.

İşte Hacaoğlu'nun miting meydanından aktardıkları:

Tüm araştırmacılar 16 Nisan Referandumu’nda AKP’li kararsızlarla MHP’li seçmenin tercihlerinin sonuçta belirleyici olacağında hemfikir.

Referandumda AKP ile birlikte ‘Evet’ kararı alan Milliyetçi Hareket Partisi, bu karara karşı oy kullanan milletvekillerini partiden ihraç etti. O milletvekilleri de daha önce Ülkü Ocakları başkanlığı yapmış 10 eski isimle birlikte ‘Hayır’ kampanyaları yapıyor.

Konsensüs, Sonar gibi ‘Hayır’ı önde gören araştırma şirketleri MHP seçmenindeki ‘Hayır’ eğiliminin %60’ların üzerinde olduğunu söylüyor. ‘Evet’i önde gören Genar ise MHP seçmenin %50’sinin ‘Hayır’ vereceğini tahmin ediyor.

Seçmenini ‘Evet’ tercihine ikna etmekte zorluk yaşayan Milliyetçi Hareket Partisi, dün İstanbul mitingini yaptı.

MHP kitlesi AKP kitlesinin çok gerisinde kaldı

İl yönetimi bir gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ortaklaşa katıldığı Yenikapı Meydanı’nı mitingi için tercih etti. AKP’nin sahne düzenini kullanan muhalefet partisinin topladığı kalabalık iktidar partisinin bir önceki gün topladığı kalabalığın üçte birinden daha azdı.

MHP Sultanbeyli Kadın Kolları Başkanı, ‘Hayır’cı muhaliflerin katılımı azalttığını belirtse de bundan rahatsız değil: “’Hayır’cılarımız yüzünden bölündük ama onlar yolunu alsın gitsin, kendi bildiğimiz yoldan liderimiz (Devlet) Bahçeli’nin peşinden biz yolumuza devam edeceğiz. Bir de tabii düğünler, nişanlar bu aralar fazla, o durum da katılımı olumsuz etkiledi. AKP bu işbirliğinden yan çizerse bizim için farketmez. Çünkü bizim genel başkanımız hiç yanılmadı. Biz ona güveniyoruz. Herkes bilsin ki ülkücüler aldatılmaz.”

MHP’li ‘Evet’çiler arasında AKP’ye güvenmeyenler de var

Mitinge yalnız gelenler kadar ailesiyle birlikte gelenler de vardı. 40 yıllık ülkücü Hayrullah Sel de eşi ve üniversite öğrencisi kızıyla birlikte MHP lideri Bahçeli’yi kalabalığın daha az olduğu bölümden izliyordu.

“Duygularım ‘Evet’, mantığım ‘Hayır’ diyor” yorumunda bulunan Sel, AKP ile işbirliğinin devam edip-etmeyeceği konusunda net değil.

“Ben onların bir tek ‘Allah bir’ dediğine inanırım. Onun dışında bugün öyle, yarın böyle diyebilirler. Sonuçta açılım ihanetinin kimin yaptığı belli. Neyse o yoldan döndüler. Unutmayın, Eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 2003’te ‘Ortadoğu haritası değişecek’ demişti. İlk hedef İran’dı sonra da biz idik. İran akıllı politikalarla kurtuldu, şimdi Ortadoğu’da önemli bir aktör. Biz de Fırat Kalkanı Harekatı’na kadar iyi durumda değildik. Harekat gecikmiş ama doğruydu. Türkiye bu durumdayken ‘Evet’ demek daha mantıklı.”

Türkiye’de mitinglerin nabzını en iyi tutanlar aslında köfteci, simitçi, bayrakçı gibi küçük esnaflar oluyor.

Yenikapı alanı civarında Azerbaycan, Göktürk ve Kayı Boyu bayraklarıyla ülkücü gençlik bandanası satan Bayrakçı Muhammed de satışlardan memnun değil: “Darbe sonrası Ağustos ayında yine burada Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde iğne atsan yere düşmüyordu. O zaman inanılmaz bayrak sattım. Ama ne dünkü AKP mitingi ne de bugünkü MHP mitinginde bir şey satabildim. O günün beşte biri, altıda biri bile satış yapamadım. Kalabalık da yok, bayraklara ilgi de…”

İlgili Haberler