MHP kongresi için tarih kargaşası yok

MHP kongresi için tarih kargaşası yok
MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da olağanüstü kongreyi toplayacağını açıklamasının ardından ortaya çıkan “tarih kargaşası” tartışmalarını değerlendiren hukukçu Feridun Bahşi, hukuken hiç bir kargaşanın söz konusu olmadığını söyledi.

MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da olağanüstü kongreyi toplayacağını açıklamasının ardından Çağrı Heyeti’nin kongre tarihi olarak 19 Haziran’ı ilanetmesiyle ortaya çıkan “tarih kargaşası” tartışmalarını değerlendiren hukukçu Feridun Bahşi, hukuken hiç bir kargaşanın söz konusu olmadığını söyledi. Konuyla ilgili değerlendirmesinde Yargıtay’ın yeni bir karar vermediğini, sadece Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını teyit ettiğinin altını çizen Bahşi şöyle konuştu: Artık Çağrı Heyeti’nin olağanüstü kongreyi toplamasının önünde hiç bir hukuki engel kalmamıştır. İlan edilen tarihte (19 Haziran) toplanıp Divan’ın oluşmasıyla Çağrı Heyeti görevinitamamlayacaktır.
Divan’ın oluşmasından sonra da tüzük kurultayı gerçekleştirilecektir. Genel Kurul’un burada alacağı kararlar herşeyin üstündedir. Seçimli kurultay burada belirlenecek tarihte yapılacaktır. MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da toplayacağını duyurduğu kongrede; sabah tüzük değişikliği, öğleden sonra seçimli kongre yapmak hukuken mümkün değildir. Aslında Çağrı Heyeti yaptığı açıklamada, “Bu görev yerine getirilirken kongrenin toplantıya çağrılması ve icrası hususunda MHP Genel Merkezimiz ile tüm iletişim kanallarımız açık olacaktır” diyerek hem bir ayrışmanın önüne geçmeyi amaçlamış hem de MHP Genel Merkezi ile işbirliği içinde bu kongreyi gerçekleştirmeye açık kapı bırakmıştır. MHP Genel Merkezi’nde aklıselim galip gelirse 19 Haziran’da tüzük kurultayını birlikte yapmak mümkündür. AncakGenel Merkez’in açıklamalarına bakıldığında bu pek mümkün gözükmüyor.

Mutlaka 2 aşamalı olmalı

MHP’de Çağrı Heyeti ve Genel Merkez’in ilan ettiği farklı kongre tarihleriyle başlayan tartışmaları değerlendiren Prof.
Dr. Murat Sezginer ise her 2 kongrenin hukuki rejimlerinin farklı olduğunun altını çiziyor. Mahkemece 
görevlendirilmiş Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da toplayacağı tüzük kongresinde alınacak kararların önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Sezginer, “Her hangi bir karar çıkmadan değerlendirme yapmak doğru olmaz” dedi. Söz konusu kongrede seçimli kongre için tarih ilan edilirse bunun dışında ilan edilmiş diğer tarihlerin hükmünün kalmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Murat Sezginer şunları söyledi: “Zaten MHP tüzüğüne göre tüzük tadilatı yapılmadan seçimli kongre yapılamaz. MHP Genel Merkezi’nin bu girişimi bir siyasi taktik olabileceği gibi, yanlış bilgilendirme sonucu yapılmış da olabilir. Ama her halukarda bu kongrenin 2 aşamalı, - önce tüzük tadilatı, sonra seçimli- olarak yapılması esastır.”