MHP’de lider değişikliği olursa AKP tek başına iktidar olamıyor

MHP’de lider değişikliği olursa AKP tek başına iktidar olamıyor
SONAR’ın en son anketinde çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Ankete göre MHP’de lider değişikliği olursa AKP tek başına iktidar olamıyor...

SONAR'ın anketine göre; Türkiye, MHP’de bir lider değişikliğinin yaşanmasının ardından seçime giderse AKP büyük kan kaybı yaşıyor.

MHP, yüzde 10 civarındaki oy oranını yüzde 22’ye kadar yükselterek, sandıktan ikinci parti olarak çıkıyor.

Başkanlık sistemi krizi, AKP’deki “liderlik” tartışması ve MHP’nin kongre süreci, siyasetin en sıcak gündem maddelerinden… Peki, Türkiye böyle bir gündemde seçime giderse sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? SONAR, 11-25 Nisan tarihleri arasında Türkiye’nin 26 ilinde 2 bin 500 kişinin katılımıyla bu soruya yanıt aradı. Katılımcılara “Bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye soruldu. Buna göre; AKP’ye destek yüzde 48.77 olurken, CHP 25.60, MHP 10.80, HDP 9.72 oy oranında kaldı. MHP ve HDP’nin oylarının erimeye devam ettiği görüldü. Ancak MHP’deki genel başkan değişikliğinin ardından bir seçim olması durumunda sonuçların bir hayli değiştiği de ortaya çıktı: AKP 41.82, MHP 22.38, CHP 22.31, HDP 10.20… Bu durumda MHP sandıkta ikinci parti çıkıyor ve AKP tek başına iktidar olamıyor.

Ankete göre; Türk halkının en çok güvendiği kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yüzde 84.2’lik bir oranla başı çekiyor. Polise güven yüzde 67.5’le ikinci sırada yer alırken, hükümete güven ise yüzde 49.5’le son sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 58.8’i ise başkanlık sistemine karşı çıkıyor.