MHP’den demokrasi dersi veren kurultay

MHP’den demokrasi dersi veren kurultay
Tüzük tamam, sıra seçimde Mahkeme kararıyla ’olağanüstü tüzük kongresi’ toplamayı başaran MHP delegesi, yaptığı değişiklikle seçimli kongre yolunu açtı. Delege oy birliği ile 10 Temmuz’da ’seçimli olağanüstü kongre’ yapma kararı aldı

Fatih Erboz - Hanife Açıkalın Bünyamin Öztürk / ANKARA

MHP’de 1 Kasım seçimleri sonrası başlayan kurultay sancısı dün sona erdi. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti, Büyük Anadolu Otel’de, Genel Başkan seçiminin önünü açacak MHP’nin 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı’nı topladı. Genel Merkez’in “Yasa dışı” ilan ettiği kurultayda MHP’de muhalifler, yeterli sayıda delege imzasına ulaşıp parti tüzüğünü değiştirmeyi başardı.

Delegeler salonda

Yaklaşık 3 kilometre yürüdükten sonra otele girmek isteyen partililer ve polisler arasında sık sık tartışma yaşandı. Salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Havalanı ayrımından sonra 2 ayrı güvenlik noktası oluşturuldu.  Salon içinde ise delgeler iki ayrı güvenlik önleminden sonra giriş yapabildi. Delege olmayanları arama noktasından geçirmeyen polisler, başkasına ait kimliklerle otele girmek isteyenleri fark edince geri çevirdi. Kongrenin yapıldığı yaklaşık bin 500 kişilik Büyük Anadolu Oteli’ndeki salonda hazırlanan sahneye,  Atatürk, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri asıldı.

Adaylar yan yana

MHP kurultayına gelen ilk isim, genel başkan adayı Ümit Özdağ oldu. Genel Başkan adaylarından Meral Akşener salona “Başbakan Meral” sloganları arasında girdi. Yan yana oturan genel başkan adaylarının hararetli tartışması dikkat çekti. Kurultayda saat 11.55 itibariyle, salt çoğunluğun bulunduğu, imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için yeterli sayıya ulaştığı belirtildi. Genel başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen, protokolde yan yana oturdu. Merhum Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de protokolde yerini aldı. Yan yana oturan genel başkan adaylarının hararetli tartışması dikkat çekti. Kongre salonunda Meral Akşener’i destekleyenler bir tarafta, “Güç Birliği” hareketine katılan adayları destekleyenler ise ayrı bir tarafta oturdu. Genel Başkan adaylarından Süleyman Sazak kongrenin yapılacağı salona gelmedi. Sazak’ın gelişmeleri ofisinden izleyeceği belirtildi. Salonun birinde sadece delegeler ve basın mensupları olurken diğer spor salonuna alınan partililer dev ekrandan gelişmeleri takip etti.

Sloganlar atıldı

Salonda MHP’de yeter sayı olan 594 delege sayısının aşıldığı anons edildi. Çağrı Heyeti tarafından salonda yapılan açıklamada hazirun cetveline imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için gerekli olan salt çoğunluğa ulaştığı belirtildi. Çağrı Heyeti  sözcüsü Ayhan Erel, “Bizim için psikolojik sınır olan 900’u aşmak için imza atmayan delegeleri de hazurun cetveline imza atmaya davet ediyorum” diye açıklama yaptı. Bu açıklama sırasında salon ayağa kalktı. “Ülkücü hareket engellenemez” sloganları atıldı. Salonda genel başkan adaylarının taraftarlarının karşılıklı sloganları yükseldi. Saat 12.30’da Ayhan Erel tekrar kürsüye gelerek toplantı yeter sayısının çok üzerinde 752 sayısına ulaşıldığını, noter tescil işlemi için 50 kadar daha delegenin sıra beklediğini ilan edince salondan alkış ve tezahurat sesleri yükseldi.Kurultayın toplanma nedeni parti tüzüğünün 63. maddesindeki “olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz” ibaresi değiştirilerek seçim yapılabilmesinin önü açıldı.

 

Dervişoğlu uzlaşı ile Divan Başkanı seçildi

MHP ve Türk demokrasi tarihi için de bir ders niteliğindeki tüzük kurultayı yaklaşık 5 saatlik gecikmeyle başladı. Kurultayın açılışını MHP Kurucular Kurulu Üyesi ve Çağrı Heyeti üyesi Ali Sağır yaptı. Çağrı Heyeti üyesi ve Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır, salonda bulunan delege sayısının kurultayın açılışı için yeterli olduğunu ilan etti. Toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla kurultayın açılışının yapılmasında bir engel kalmadığını belirten Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu dile getirdi.

Meşru ve yasal

Yaklaşık 7 aylık bir sürenin ardından kurultayın toplanabildiğine işaret eden Sağır, şöyle dedi: “Bugün bu salondan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bütün kamuoyu konuya bu hassasiyetle yaklaşmalıdır. Zira kurultayımızın meşruiyeti, bağımsız Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır. Kurultay kararları tamamen yasaldır. Çağrı Heyeti olarak görevimizin başındayız. Sözün özü, bu görev Türk milleti tarafından bizlere tevdi edilmiştir. Gönülleri yapmak, cennet mekan Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in işaret ettiği yeniden gönül seferberliğini başlatmak için kaybedecek bir saniyemiz dahi yoktur. Biz ülkücü iradenin vereceği karar her ne olursa olsun bu karara sonuna kadar bağlı ve saygılıyız.”

Görevi sona erdi

Divan başkanlığı için 2 liste çıktı. Sinan Oğan’ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener’in desteklediği Musavat Dervişoğlu isimleri ilan edildi. Bunun ardından delegeler “Tek liste” tezahüratı yapınca  genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek kısa bir toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Uzlaşmanın sonrasında Akşener’in adayı Musavat Dervişoğlu’nun divan başkanı olması konusunda anlaşıldı. Divan başkanlığına Musavat Dervişoğlu seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi. Divanın oluşturulmasının ardından, Çağrı Heyeti’nin görevi de sona erdi. Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu, yaptığı konuşmada, salonda muhalifler arasında gergin anlar yaşandığı iddialarına ilişkin, “Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanmış olabilir. Elbette ki sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Salonun fiziki şartlarını görüyorsunuz. Burada sizden başka hiç kimse iradesini korumak için bu kadar sabredemezdi. Elbette ki siz bu kadar sabretmişken bizlerden de sabır ve feragat istediniz biz de ona uyduk” dedi.

Yapılan oylamanın ardından seçimli olağanüstü kurultayın 10 Temmuz’da, yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonu’da toplanması oybirliğiyle kabul edilip karara bağlandı. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi. Kongrede MHP tüzüğünün toplam 13 maddesi de değiştirildi.

 

Delegeler için noterlİ onay

Tartışmalı kurultay için bütün gözler delegelerin üzerinde oldu. Otel salonunun girişinde delegeler için özel bir imza bölümü açıldı. Delegeler hazirun cetvelini imzalamak için sıra oluşturdu. İşlemlerin noter huzurunda ve kameralar eşliğinde gerçekleştirildi. İşlemlerin uzun sürmesi sebebiyle delegeler masa başında uzun kuyruklar oluşturdu. Yoğunluk nedeniyle işlemler uzun sürdüğü için üst kurul delegelerinin salona girişleri beklenenden geç oldu. Delegelerin kayıtları ise kamera ve noter eşliğinde yapıldı. İlk kez elektronik barkod sisteminin kullanıldığı kurultayda, delegeler kartlarındaki özel barkodu okutup isimleri görüldükten sonra salona alındı. Kongreye katılan delegeler kimlik fotokopilerini verdikten sonra hazurun cetveline imza attı. İşlemlerin uzaması zaman zaman gerginliklere neden oldu. Bu nedenle salona dışında yığılma olurken,  kurultay çalışmalarına geç başladı.

Özel kartlar

Salona delegeler dışında kimse alınmadı. Delegeler için özel kartlar hazırlandı. İlk kez bir kongrede elektronik barkot sistemi kullanıldı. Basın, delege, misafirler, protokol  ve partililer ayır ayrı kapılardan giriş yaptılar. Çağrı Heyeti, otele ait 8 bin kişilik spor salonunda da barkovizyon ekranlarıyla kurultayın izlenmesini sağladı. Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti’nin görevi sona erdi.