MHP’li Alanya Belediyesi Sovyet marşı çalınca şehirdeki Ukraynalılar küstü

MHP’li Alanya Belediyesi Sovyet marşı çalınca şehirdeki Ukraynalılar küstü
Alanya Belediyesi, Sovyet Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin kutlandığı 9 Mayıs Zafer Günü’nde yaptığı bir etkinlik Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi’nin tepkisini çekti.

Alanya Belediyesi’nin Nazi Almanyası’nın Sovyet Rusya güçlerine karşı 2. Dünya Savaşı’nda yenilgisinin kutlandığı 9 Mayıs Zafer Günü’nde Alanya’da gerçekleşen bir olay dikkat çekti. Alanya Belediyesi, çok bilinen bir Sovyet şarkısını belediye aracı üzerinden megafonla tüm ilçeye duyurdu. Söz konusu olaya Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha tepki gösterdi.

Antalya'ya bağlı Alanya Belediyesi'ne ait araçtan dünyaca ünlü Sovyet şarkılarından biri olan "Katyuşa" çalındı. Şarkı, üzerinde Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in de olduğu aracın üzerinden megafonla tüm ilçeye çalınırken, Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha bu durumdan rahatsız oldu.

Sybiha sosyal medyadan şarkının çalındığı videoyu paylaşarak, "Alanya’daki Türk dostlarımızın yanıltıldığını düşünmek istiyorum. Alanya Belediyesinin provokatif eylemi desteklemesi milyonlarca Ukraynalıların duygularına saygısızlık göstergesidir. Gerçekten güzel Alanya’da. Farisi eylemi katılımcılarının çevrelerindekileri tehlikeye atarak karantina kurallarını ihlal etmeleri ayrı bir mesele" diye yazdı.

elci.jpg

Şarkının 9 Mayıs Zafer Günü nedeniyle çalındığı düşünülürken, sosyal medyada Büyükelçi'nin paylaşımının altına çok sayıda yorum geldi.

Tüm dünyada en çok bilinen Sovyet şarkılarından biri de Katyuşa. 1938 yılında Matvey Blanter tarafından bestelenen ve Mikhail Isakovsky’in sözlerini yazdığı bu şarkı, Katyuşa adlı bir kadını anlatır. 2. Dünya Savaşı'yla birlikte Nazilerin saldırısına göğüs geren cephedeki askerler arasında son derece popüler bir şarkıya dönüşen Katyuşa, Kızıl Ordu tarafından kullanılan BM-8, BM-13 ve BM-31 roket sistemlerinin gayriresmî adı olmuştur.