MHP'li belediye iki Türk Devleti'nin savaşmasını kutlayacak. Hem de şenliklerle

MHP'li belediye iki Türk Devleti'nin savaşmasını kutlayacak. Hem de şenliklerle
Otlukbeli Savaşı'nın 549. yılı anma etkinlikleri kapsamında MHP'li Otlukbeli Belediyesi ve Otlukbeli Kaymakamlığı tarafından yaz şenlikleri düzenleniyor. Otlukbeli Savaşı'nda iki tarafta Türk devleti olması dolayısıyla şenlik adı altında kutlanması sosyal medyada tepki çekti. 

Otlukbeli Savaşı 15.yy Anadolu''da iki Türk devleti arasında yaşanmış büyük bir savaştır.

İki Türk devleti arasında yaşanmış savaşı MHP''li Otlukbeli Belediyesi''nin ve Otlukbeli Kaymakamlığı yaz şenlikleri adı altında kutlama yapması dikkatleri çekti.

Sosyal medyada tepki topladı.

Dönemin Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet ve Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan''ın komutasındaki orduların gerçekleştirdiği bu savaşın neticesinde Anadolu''daki devletlerin konumu ve sınırları değişikliğe uğramıştır. 

OTLUKBELİ SAVAŞI''NIN ÖNEMİ

Otlukbeli Savaşı akabinde Anadolu''da bulunan Türk devletlerinin sınırları değişmesi, yaşanan bu savaşın neticesinde Anadolu Türk Birliğinin ilk temelleri atılması ayrıca Osmanlıya karşı başka Anadolu devletlerini kışkırtan Haçlıların ittifakta bulunduğu Akkoyunlu Devleti''nin yıkılma süreci başlaması sebebiyle bu savaş 15. Yüzyılda yaşanan önemli savaşların arasına girmektedir.

SAVAŞTA İKİ TARAFTA TÜRK DEVLETİ

Bu nedenle iki tarafında aynı olduğu savaşta yaz şenlikleri adı altında kutlanması eğlenceye dönüştürülmesi sosyal medyada gündem oldu. Tepki çekti.

Otlukbeli Savaşı''nda iki tarafta Türk devleti. Bu savaşın şenlik adı altında eğlenceye dönüştürülmesi ve kutlanması dikkat çekti.

Sosyal medyada yapılan paylaşım şöyle:

OTLUKBELİ SAVAŞI''NIN NEDENLERİ VE SONUÇLARI

Otlukbeli Savaşı''nın en önemli nedeni:

- Akkoyunlu Devleti''nin Osmanlı Devleti''ne karşı diğer devletlerle anlaşma yapmasıdır. Özellikle Venediklilerle antlaşma yapan Uzun Hasan savaşın yapılmasına zemin hazırlamıştır.

- Venedikliler de Anadolu geçmek için Akkoyunlu Devleti ile anlaşma yapmıştır.

- Akkoyunlu Devleti Venedik’ten silah istemiştir.

- Osmanlı Devleti''nin rahatsız eden Venedik- Akkoyunlu yakınlaşması savaşın en büyük nedenidir.

- Yakınlaşmayı öğrenen Fatih Sultan Mehmet Akkoyunlu Devleti üzerine sefere çıkmıştır.

- Daha önce Ankara Savaşı sırasında da Yıldırım Beyazıt''ın karşısında yer alan Akkoyunlu Devleti Ankara Savaşı''nda Osmanlı Devleti''nin yenilmesine sebep olmuştur, bu durumda savaşın kaçınılmaz bir sebebi olmuştur.

Otlukbeli Savaşının sonuçları ise:

- Anadolu''da Osmanlı İmparatorluğu''nun sınırları genişlemiş ve Osmanlı Devleti Doğu Anadolu''da varlığını sürdürmüştür.

- Osmanlı Devleti savaş teknikleri konusunda da diğer devletlerden üstün olduğunu göstermiştir.

- Osmanlı Devleti Siyasi birliğini neredeyse tamamlamış bir devlet olarak güçlenmiştir.

- Akkoyunlu Devleti ciddi anlamda savaş sonrasında güç kaybetmiş daha ileriki süreçte Şah İsmail tarafından Akkoyunlu Devleti''ne son verilmiştir.

İlgili Haberler