MHP’li Belediyeler İYİ Parti’de Nabız Yokluyor

AK Parti-MHP ittifakında tek taraflı bir yönlendirme süreci yaşanıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, süreci nasıl yönlendirmek isterse sistem ona göre kurgulanıyor.

Bunun en güzel örneği yerel seçimler noktasında yaşanıyor.

Erdoğan’ın “Yerel ittifak yapılmayacak” sözlerinin etkisi gün be gün artıyor.

Bu durum MHP’li belediye başkanlarını ilk günlerde çok fazla sarsmamıştı. Çünkü sürecin nezaket çerçevesinde sürdürüleceği, MHP’nin güçlü olduğu yerlerde AK Parti’nin aday çıkarmayacağı hesaplanıyordu.

MHP’li belediye başkalarının “iyi niyet”i, Erdoğan’ın havalimanlarından karşılanıp AKP kongrelerine katılmaya kadar devam ediyor.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.

Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilişkilere güvenen belediye başkanları kısa bir süre içinde hayal kırıklığına uğramaya başladılar. Çünkü AK Parti, MHP’nin güçlü olduğu bölgelerdeki belediyelerin hepsine talip oldu.

En yakın örneği Manisa’da yaşanıyor.

Bülent Arınç’ın etkin olduğu dönemde, rekor bir oyla Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Cengiz Ergün “İttifak tavanda, tabanda yok. Eğer ittifak olmuş olsaydı Başbakan Yıldırım geldiğinde ‘Manisa’nın anahtarını istiyorum’ der miydi” çıkışı yaptı. Yerel televizyonda yapılan bu açıklama MHP Genel Merkezi tarafından örtbas edildi. Demirören Grubu’na geçen CNN Türk hemen devreye girdi. MHP’li bir genel başkan yardımcısı, Manisa Belediye Başkanını isim vermeden yalanlandı. Aynı zamanda Ergün’e ‘ittifak değerlendirmesinde bulunma’ diye bir uyarı gitti.

Ergün, yaşananları gayet iyi biliyordu.

Manisa’da AK Parti teşkilatları hummalı bir çalışma içerisinde. Her haneye ulaşmaya çalışıyor, her kapıyı çalıyorlar. Merkez ilçeler AK Partili belediyelerde… Projelerin biri bitiyor, ötekisi başlıyor. Özellikle 30 yılı aşmış binaların kentsel dönüşüme sokulması için yoğun bir çalışma var. Bu projelerde vatandaş, müteahhit ya da taşeron firmalarla muhatap edilmiyor. Doğrudan belediyenin plan ve projelendirmesi ile kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Özellikle Laleli bölgesinde kapı kapı dolaşılıyor. Eğer yerel seçimlere kadar bu dönüşümler yetişirse Türkiye’ye örnek bir kent mimarisi oluşabilir ve bunun meyvesini sandıkta alabilirler.

AK Parti’de şimdiden adayını belirlemiş gibi… Kamuoyunun da yakından tanıdığı Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ… Son derece iddialı bir rakip.

MHP’li belediye ise ödenek almakta zorlanıyor. Kısacası Binali Yıldırım’ın “Manisa’nın anahtarını istiyorum” sözleri sadece malumun ilanı. AK Parti, ittifak falan dinlemeden MHP’nin güçlü olduğu yerleri almakta kararlı.

Tıpkı Manisa’daki gibi benzer tablo da Adana’da var. AK Parti teşkilatları durmadan çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi’ni kötülemeden ama pasifize ederek yollarına devam ediyorlar.

Bilindiği üzere Büyükşehir Belediyesi MHP’nin… Başkan Hüseyin Sözlü de kent genelinde tanınan bir isim. Erdoğan uçaktan indiğinde en önde karşılayan kişi. Sonrasında Erdoğan, partisinin kongresine katılıp partililere seslendi. Hüseyin Sözlü de protokoldeydi…

Erdoğan AK Partilere seslenirken tabiri caizse bombayı patlatıyor “Adana bugün bir başka. Bu Adana, mart yerel seçimlerini bu defa Allah'ın izniyle bitirir. Kasım seçimlerinde de destan yazar.”

Yerel seçimler yaklaştığında çok önemli gelişmeler yaşanabilir. Hüseyin Sözlü MHP’den aday gösterilmeyip, daha sıradan bir adaya yerini bırakmak zorunda kalabilir. Çünkü AK Parti güçlü bir şekilde Adana’yı almak istiyor.

MHP’nin belediyeler açısından en güçlü olduğu iki ilde yaşananlar bu şekilde. Diğer il ve ilçelerin halini gelin siz düşünün.

Tabloyu bizler gördüğümüz gibi, MHP’li belediye başkanları da görüyor. Birçoğunda “Belediyeyi kaybedebiliriz” endişesi hâkim… Öte yanda ise İYİ Parti’ye giden oylar var. İYİ Parti’nin giderek artan teşkilatlanma faaliyetlerine, yerel seçim çalışmaları da eklenince MHP’li belediye başkanları iki koldan sıkıştı.

AK Parti’ye geçemeyecekleri için de İYİ Parti’de nabız yoklamaya başladılar. Birçok MHP’li belediye başkanı, İYİ Parti’nin teşkilatlanma çalışmalarına karşı bir tutum takınmadığı gibi İYİ Parti Genel Merkeziyle de arayı iyi tutma çabasında.

İlerleyen günler, enteresan gelişmelere, transfer girişimlerine ve çok farklı ittifaklara yol açabilir. İzleyip, göreceğiz…

Yazarın Diğer Yazıları