MHP’nin yükselişi ve AKP’nin çöküşü!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “3 Mayıs Türkçüler Günü”nde, seçim bildirgesini açıklamadan önce 50 dakika boyunca, özetle şu mesajları verdi: 
“AKP siyaseti, iflas etmiştir”, “AKP, millet vicdanında bölücülükten hüküm giymiştir”, “AKP, millete komplo ve kumpas kurmuştur”, “AKP’yi yönetenler, milli, yerli ve bu topraklara ait değildir”, “Çöken Cumhurbaşkanlığı değil, Tayyip Erdoğan’dır”, “Erdoğan, vatana ihanet suçunu çoktan işlemiş, emperyalistlere kule nöbetçiliği yapmaktadır”, “Erdoğan, Türkiye’yi adım adım yıkıma götürmektedir, defalarca Anayasa suçu işlemiştir”, “AKP iktidarı müflistir”, “Büyü bozulmuştur”, “Açılım ve çözüm politikası iflas etmiştir”, “Türk Milleti bu musibete daha fazla dayanamayacaktır...” 
Bu sözlerden ve “Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek” programından anlaşılan, MHP’nin seçim stratejisini, büyük ölçüde AKP’nin çöküşüne bağladığını göstermektedir. Tabii bu çöküşün somut göstergeleri de vardır. Son üç seçimi ve Kıbrıs seçimlerini nokta atışıyla bilen Gezici Araştırma Şirketi, AKP’nin son ankette yüzde 38.1’e indiğini bildiriyor. Diğer taraftan, AKP çevrelerinden bize gelen bilgilere göre Tayyip Erdoğan’ın masasına konulan iki ayrı araştırmada AKP yüzde 35’e düşmüş görünmektedir.  
***
Esasen MHP’nin ana sorunu bugüne kadar Türkiye’nin zayıf düşmesi demek olan bu çöküş karşısında, radikal bir program ve iddiayla seçmenin karşısına çıkamamasıydı. 
Dolayısıyla, 2015 seçimlerinde daha fazla önem kazanan seçim bildirgesindeki program, MHP’nin başarısını da etkileyecektir. Halk artık somut programlar istiyor. 
MHP, 2015 seçim bildirgesiyle bir taraftan milli birlik ve bütünlüğün “vatandaşlık bilinci” ve  “ortak değerlerde birleşme”yle sağlanacağını açıklarken diğer taraftan da işsize, işçiye, esnafa, çiftçiye tanınacak kolaylıklardan ev kadınlarına sigorta imkânına, asgari ücretin miktarından ulaşım ve büyük şehirlerde kira yardımına, öğrenci burslarından emekliye iki maaş ikramiye verilmesine, evlenme kredisinden yaşlılara tanınacak yeni haklara kadar 7’den 70’e bütün vatandaşların ekonomik durumunda, rahatlatıcı politikalarla önemli iyileştirmelere gidileceğini açıkladı... 
Bahçeli, ilk beş yılın AKP’nin ekonomide, adalette, eğitimde ve dış politikada meydana getirdiği tahribatın onarımıyla geçeceğini, ikinci beş yılda ise küresel rekabete girebilecek, ileri teknoloji kullanan bir üretim ekonomisi uygulanacağını ortaya koyarak, bu defa, eski seçimlere göre daha iddialı ve kendine daha fazla güvenen ve moda tabirle  “vatandaşa dokunan” bir yola girdiğini gösterdi... 
Yine “cemevlerine devlet yardımı” ve “Diyanet İşleri’nde Aleviliğin temsili” de MHP için önemli adımlardır ve seçmende karşılık bulabilir.  
MHP adaylarından Durmuş Yılmaz “MHP, ülkede pastanın nasıl dağıtılacağını açıkladı ve kaynaklarını da gösterdi”  dedi ve ülkenin kaynaklarının nasıl kullanılacağının, nasıl paylaştırılacağının siyasi bir tercih meselesi olduğunu belirtti. Yani kaynak var. 
H H H
MHP’nin bildirgesi, CHP’nin ekonomik programı gibi dar gelirli vatandaşa umut verebilir. MHP’nin fazlası, Cumhuriyetin temel niteliklerini korumak, terörle mücadele, millet ve ülke bütünlüğü konusunda teminat gibi durmasıdır. CHP de bu güveni verebilseydi, tek başına iktidar olması mümkündü. 
Tayyip Erdoğan için bu seçim, ölüm-kalım meselesidir. Bu sebeple İstanbul’daki Rizelilere, “Yeni Türkiye” ye “evet” dedirtiyor. Geniş kitleler, Yeni Türkiye’den kastedilenin Türklüğü tasfiye etmiş bir yeni rejim olduğunu bilmiyor. 
Bahçeli, “Erdoğan artık geri dönülemez bir yola girmiştir, ya bölünmüş bir Türkiye’ye tiran olacak ya da vatana ihanetten Yüce Divan’ı boylayacaktır” dedikten sonra “Erdoğan kaçamayacaktır, fiilen ve manen düşmüştür”  şeklindeki tutumunu sürdürürse, AKP’nin çöküşü, MHP’nin yükselişi hızlanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları