Milletvekili listeleri neyi işaret ediyor

Siyasette dün müthiş bir heyecan vardı.

Partiler milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etti.

MHP günler öncesinden listesini açıkladığı için gözler diğer partilere çevrilmişti.

CHP ön seçimle gelen vekillere ciddi bir tırpan vurdu. Medyada öne çıkan, neredeyse her eylemde, her olayda gördüğümüz vekiller, Kılıçdaroğlu tarafından listeye alınmadı.

Listeyi ilk açıklayan MHP'de ise fazla bir heyecan olmadı. Mevcut vekillerin neredeyse yarısı Bahçeli tarafından tekrar aday gösterilmedi. Medyatik isim olarak tek öne çıkan da Abdullah Ağar oldu.

Beklentiler daha çok AK Parti ve İYİ Parti üzerine yoğunlaştı.

AK Parti'nin listesi milliyetçi oylara yönelik

AK Parti'nin listesi Genel Başkan Erdoğan'ın da dediği gibi oldukça gençleştirildi. Yaş ortalaması 44 olarak belirlenirken, 25 yaş altı 57 adaya yer verildi. Kadınların oranı ise yüzde 20'de kaldı.

AK Partili 167 milletvekiline listelerde yeniden yer verildi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin "Erdoğan cömerttir" sözleri karşılığını buldu, Ankara ikinci bölgeden ilk sıraya konuldu.

Yıldırım Tuğrul Türkeş ise Ankara'dan birinci bölge ilk sıradan listeye girmeyi başardı. 

Başbakan Binali Yıldırım yeniden İzmir'den aday gösterildi. İktidar partisi İzmir'deki oylarını artırmakta kararlı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar'ın Elazığ'dan aday gösterilmesi de önemli bir gelişme.

Anlaşılan o ki Anadolu'da İYİ Parti'ye kayabilecek oyların önüne geçilmek isteniyor.

Sık sık Erdoğan ile ters düştüğü öne sürülen Bülent Arınç'ın oğlunun İstanbul üçüncü sıraya yazılması oldukça çarpıcıydı. Anlaşılan o ki Arınç tarafını çok önceden seçmiş durumda.

Son dönemde partide tepki çeken isimlerden Anayasa Profesörü Burhan Kuzu'nun aday gösterilmemesi dikkat çekici ve önemli bir gelişme.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Bakanı Ömer Çelik, Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci AK Parti listelerinde yer almadı. Olası bir iktidar durumunda dışarıdan atanabilirler.

İYİ Parti'nin listeleri

İktidar partisinden sonra en çok adaylık başvurusu İYİ Parti'ye yapılmıştı. Listelerin açıklanması biraz sancılı olsa da gelen sonuçlar aslında çok sürpriz olmadı.

Genel Başkan Meral Akşener'e yakın isimler ve divan üyelerinin bir kısmı listelerin ilk sıralarında kendilerine yer buldu.

Partiye yeni katılan sendika kökenli isimlerden İsmail Koncuk ve Fahrettin Yokuş ilk sıradan aday gösterildiler. Vekillikleri garanti gibi.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara ilk sıradan aday gösterildi. Akşener, ekonomi politikalarında Yılmaz'a tam yetki vermiş durumda.

MHP'den İYİ Parti'ye geçen İsmail Ok Balıkesir birinci sıradan, Eski Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu da Diyarbakır ilk sıradan aday gösterildi.

Milliyet Gazetesi yazarı Mehmet Tezkan listenin şüphesiz en sürpriz ismiydi. Anlaşılan o ki aday adaylığı sürecini sessiz bir şekilde gerçekleştirmiş. İzmir birinci bölge 3. sıradan aday gösterilmiş, seçilme şansı yüksek.

Partideki bir diğer yeni isim de Şengül Hablemitoğlu... İzmir ikinci bölge 3. sıradan listede yer bulmuş.

BBP kökenli Yavuz Ağıralioğlu da listenin öne çıkanlarından, İstanbul birinci bölge üçüncü sıradan kendisine yer verilmiş. Özellikle muhafazakâr seçmene yönelik bir hamle olarak değerlendirilebilir.

Gazetemiz yazarlarından Adnan İslamoğulları da Bursa ikinci bölge 3.sıradan listede… Genel beklenti birinci sıra olacağı yönündeydi, ama o gönüllerimizin birincisi, yolu açık olsun. Adnan Ağabey’i Meclis’te görmek göğsümüzü kabartır.

CHP'de ön seçim istenmiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun listesinde partide ön seçimle gelen vekilleri tırpalandı. Anlaşılan o ki ön seçimle gelen vekiller medyada epey yer buluyor, öne çıkıyor ve her konuda gündem oluşturabiliyorlar. Ama bu durumun genel merkez tarafından  pek de olumlu karşılanmadığı anlaşılıyor. İsmini duymadığımız birçok CHP'li vekilin yerlerini koruması bunun en büyük göstergesi.

Çok öne çıkan isimler, siyasette genel başkanların hoşlanmadığı modellere dönüşüyorlar.

***

Partilerin listelerini incelediğimizde genel başkanların risk almak istemediklerini görüyoruz. Kendi bildikleri, tanıdıkları isimlerle yola devam etmek istiyorlar.

Partilerin listelerine incelediğimizde medyatik isimleri ön plana koymaktan kaçındıklarını görüyoruz.

Bu durum Meclis'teki yeni dönemin çetin geçeceğini gösteriyor.

Yazarın Diğer Yazıları