Milli direnişin kahraman Rauf Denktaş anılıyor

Milli direnişin kahraman Rauf Denktaş anılıyor
Milli direnişin kahramanı, Kıbrıs Türklüğünün önderi ve KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş aramızdan ayrılışının 8. yılında anılıyor.

Ömrünü Kıbrıs Türklüğüne ve Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması anlamına gelen ENOSİS ile mücadeleye adayan, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, vefatının 8. yılında törenlerle anılacak.

d-6vjwxwwai9h-0.jpg

Denktaş için yapılacak törenler kapsamında, KKTC'de bugün saat 10:10’dan gece yarısı saat 24:00’e kadar, tüm resmi kurum ve kuruluşlarda bayraklar yarıya indirilecek.

0x0-17.jpg

Denktaş’ın anılacağı ilk tören, Lefkoşe'de saat 10:00’da TMT Anıtı önünde yer alacak. Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesiyle devam edecek. Anıt Özel Defteri’nin imzalanması ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuşmasıyla, TMT Anıtı önündeki tören sona erecek.

İkinci tören ise saat 10.45’te Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak tören, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın kızı Ender Vangöl Denktaş’ın konuşmasıyla devam edecek. Türk Maarif Koleji Korosu’nun şarkıları ve Oratoryo sunumuyla tören sona erecek.

MİLLİ KAHRAMAN DENKTAŞ

İkinci Dünya Savaşının hemen ertesinde Kıbrıs’ta Rumların yeniden canlandırdıkları ENOSIS yönündeki faaliyetler karşısında Dr. Fazıl Küçük önderliğindeki bir avuç Türk “aman Kıbrıs Girit olmasın” diye haykırarak seslerini Anavatanları Türkiye’ye duyurmaya çalışmışlardır. Bu gür sesli kahramanlardan biri de o zaman yirmili yaşlardaki Rauf R. Denktaş olmuştur. Kıbrıs’tan yükselen bu ses Torosları aşarak Anadolu’da yankı yapmıştır. 

0x0-71.jpg
 

Denktaş millî davanın yürütülmesinde her aşamada etkili rol oynamıştır. 1973’de davanın bayraktarlığını Dr. Küçük’ten resmen devralmıştır. Millî Dava’nın kahramanı olmuştur. “Dava’nın” gelişmeleri içinde Sayın Denktaş’ın halkının desteğiyle oynadığı önderlik rolü ve ifa ettiği tarihî görevler, kendisinin tarihe devlet kuran Türk “Millî Kahramanı” olarak geçmesine haklılık kazandırmıştır.

Denktaş’ı “millî kahraman” yapan sırf siyaset hayatında sahip olduğu üst makamlar ve bunlara ilişkin olarak taşıdığı “Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Başkanı”, “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı”, “Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı”, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı” ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı” gibi seçkin istisnai sıfatlar değildir.

O’nu “millî kahraman” yapan, halkına ve Türk ulusuna olan sevgisidir.

Halkıyla iç içe yaşamasıdır.

Halkının korkudan, kaygıdan uzak biçimde hür, bağımsız ve egemen olarak yaşaması yönündeki emeli ve kuvvetli arzusudur.

Bu amaçla göze aldığı ve kararlılıkla giriştiği mücadeledir.

Bu mücadelede halkının iradesini ön plânda tutması ve demokrasiyi özümsemiş olmasıdır.

Halkının davasının yüceliğine ve haklılığına olan inancıdır.

Sadece siyasetçi değil, dava adamı olmasıdır. Davasının hedeflerine ulaşabilmek için siyaseti ustalıkla kullanabilmesidir.

Belirlediği hedefler doğrultusunda ortaya koyduğu büyük somut işlerdir.

Bu işleri başarmak için yüklenmekten kaçınmadığı sorumluluklardır.

Davasının uğruna macera peşinde koşmadan aldığı hesaplı risklerdir.

Yeri geldiğinde hayatını tehlikeye atmaktan kaçınmamış olmasıdır.

Yüreğinde taşıdığı Anavatan Türkiye sevdasıdır. Anavatan’ına olan bağlılığıdır.

Atatürk’ün ilkelerini ve inkılâplarını kendisine rehber edinmiş bulunmasıdır.

Türkiye olmadan Kıbrıs Türk halkının varlığını huzur, güvenlik ve refah içinde sürdüremeyeceğini görmüş ve bunun şuuruna varmış olmasıdır.

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı büyük insan “Millî Kahraman” Rauf R. Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatırası önünde tazimle eğiliyoruz.