Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Bütün cihan bilmelidir ki, artık şu bu devletin ve milletin başında hiç bir kuvvet yoktur. Hiç bir makam da yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır, o da milli hakimiyettir. Sadece bir makam vardır; o da milletin kalbi, vicdanı ve varlığıdır.

Mustafa Kemal Atatürk

-----

 

23 Nisan 1920 Türk milletinin iradesini temsil eden 1. Meclis'in açıldığı ve Türk halkının egemenliğinin ilan edildiği tarihtir. Bu muhteşem olayın 100. yılındayız. Atatürk bir yıl sonra TBMM'nin açılış tarihinin bayram olarak kutlanılmasına karar vermişti.. 1929 senesinde ise bu önemli güne bir ilave daha yapmış, "Çocuklara da armağan olsun" demişti. Büyük önderin bu hediyesi BM'nin UNİCEF aracılığıyla tüm dünyanın tek çocuk bayramı olarak kabul edildi. İlk kez TRT'nin organizasyonuyla pek çok devletin çocukları Türkiye'deki etkinliklere katılıyor oldular. İlk kez bu yıl corona yüzünden enternasyonal yanı gerçekleştirilemedi. Hatta Meclis'te yapılacak törene kimlerin katılacağı belli değil.

Çocuklar her devletin ışık saçan varlıklarıdır. Bütün dünyanın umudu olması gerçeğini de ötelemek mümkün değil. Hastalıkları da onlar sayesinde yeneceğimize inanmalıyız. Büyük Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ancak eğitmle gelineceği de gerçek. Bilgi çağının imkanlarını kavramış çalışkan çocuklarla buna ulaşılabilir.

Dürüst, sevgi dolu ve manevi değerlerine sahip olmaları da şarttır. Çocukların ve milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını yürekten kutluyorum.

////////////

Hoşgeldin Ramazan

++++

Bu akşam ilk teravih kılınacak, yarın da oruç tutulacak. Ramazan kameri ayların sonuncusu. Ramazan Bayramını bir aylık sürenin sonunda kutlayacağız. Bu defa üzüntülü bir süreçten geçeceğiz. Ramazan sözcüğünün en sıcak gün manasına geldiğini biliyorsunuz. Çoğunlukla günahların yanıp yok olacağı anlamıyla asıl manası,

Ya Şehri Ramazan'ın mahyalara çıkmasının sebebi de bu.

 

Fakir fukarayı unutmayın

Kişisel inancım, garibanların en çok korunup kollandığı ay Ramazandır. Ne kadar yoksul varsa en çok onlar gözetilmeli. Bu, İslamiyetin kesin emridir. Ramazan ayının Türk-İslam aleminde hayırları vesile olmasını diliyorum.

 

Adı gibi bir camia

Ailem Vefa Spor Kulübüyle bağlantısını hiç kesmedi.  Rahmetli babam bir dönem 4. kulüp olan ekipte "sol haf" olarak futbol oynadı. Namı diğer Arnavut Cavit diye anılırdı. Şimdilerde Vefa, İstanbul Amatör Küme'ye kadar düştü. Ancak FOX Haber'de gündem olan iş yaptılar. Şu anda sığındıkları mütevazı yerden muhtaç insanların bakkal borçlarını ödediler. Bir çok aileye erzak yardımı yapıldı. Kulüp Başkanı Ahmet Olcay Işıkyıldız "Aklımıza Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarının kampanyaları geldi. Topladığımız parayla 4 bakkaldaki veresiye defterlerini kapattık. Bakkallarda borçlarda indirim yaparak kampanyaya dahil oldu. Yönetimde 5-6 arkadaş takımı sahaya çıkarmak için mücadele ediyoruz. Yönetim Kurulumuzun gayretleriyle İstanbul'un bu büyük kulübünü yaşatmaya uğraşıyoruz. Ramazan boyunca da yardımlarımızı sürdürmeyi amaçlıyoruz." açıklamasında bulundu.

 

//////////

Haftada bir gün

+++

Gecenin bir saatinde Hüseyin Movit aradı. Sert bir dille konuştu; "Aile meclisimizin  kararını tebliğ ediyorum" diye sürdürdü:

"Ramazan Bayramı sonrası 65 yaş üstü yasaklarına genel af istiyorum"

Benim, "Ne kadar süreyle?" soruma verdiği karşılık, "Haftada bir gün" oldu.

Sanırım bunu çoktan hakettiler. Siz ne dersiniz?

/////////

Açlığa mahkumlar

++++

Bir eski dostum daha bağ-tarla yasağının kaldırılmasından önce yaşadıklarını aktardıktan sonra konuyu berber yasağına getiriyor:

MHP Ordu milletvekili Cemal Enginyurt'tan (2000'de kendi partisinden Sadi Somuncuoğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını engellemek için yaptığı çirkin girişimden sonra) pek hazetmem. Ama bazen Bahçeli'den bile iyi şeyler söylüyor. Berberlerin de müşterilerinin de mağdur olduğunu belirtip gerekli tedbirler alındıktan sonra bunlara izin verilmesini istedi. Traş olamayanların "insanlıktan çıktığını" dile getirdi. Bu doğrudur. saçımın yarısı olmasa da kalanlar ve kulak tüylerim uzadı.

***

Tam yeri geldi, benim berberimi örnekleyeceğim. Adamcağız evli, evi ve dükkanı kira... Anlayacağınız medarı maişet motoru artık çalışmaz halde. Evine ve dükkanına kira ödeyemez durumda. Peki bu insan ne yapacak?

+++++

Günün Sözü:

Bakmasını bilen göz için karanlık, karanlık değildir. Ahmed Hamdi Tanpınar

 

dfs-004-001-011-001.jpg

Yazarın Diğer Yazıları