Denizlerde hamsi alarmı

Denizlerde hamsi alarmı
Küresel ısınma ile birlikte bilinçsiz ve aşırı avlanma nedeniyle Türkiye'deki bazı balık türlerinde ciddi bir azalma görülüyor. Özellikle denizlerde avlanan balığın yarısını oluşturan hamsideki durum giderek kritik hale geliyor. uzmanlar, 'besin yokluğunda olan hamsinin Türkiye sularına inme gücünün kalmadığını' ifade ediyor.

1 Eylül’de başlayan av sezonu ile balıkçılar ağlarını denizlere bırakmayı sürdürüyor. Ancak av yasağının kalkmasından bu yana özellikle hamside bir türlü istenen ucuzluk ve bolluk yakalanamadı. 

NTV'den Tuğba Öztürk'ün haberine göre deniz suyu sıcaklığının düşmemesi nedeniyle beslenemeyen hamsinin Karadeniz’de küçük boyutlarda avlanması uzmanlara göre durumu ciddi boyutlara taşıyor. Tezgaha çıkan hamsiler küçük olduğu kadar ince yapıya da sahip olunca 'hamsinin nesli tükeniyor mu' sorusu gündeme yerleşti. Uzmanlar ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsi neslinin tükenebileceği uyarılarında bulunuyor.

"HAMSİDE BİR TÜKENME VAR"
İstanbul Üniversite Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, hamside bu sene bir tükenme yaşandığını söyledi.

Aynı tükenmenin 2018'de de yaşandığını söyleyen Karakulak, "2019'da üretim miktarımız iyiydi ancak şimdi duruma baktığımızda durumun tekrar kötüleştiğini görüyoruz" dedi. 

Karakulak, hamsi üretiminin Türkiye için oldukça önemli olduğunu belirterek av miktarının yarısına yakınının hamsiden elde edildiğini söyledi. 

Hamsi miktarındaki dikkat çeken azalışı başlıca küresel ısınmaya bağlayan Karakulak, Karadeniz'deki ekosistemin değişmeye başladığını belirterek, "Hamsi Ukrayna'daki üremesini tamamladıktan sonra iyice beslenerek bizim sularımıza kasım ayı gibi gelir, bizim avcılığımız da kasım ayında başlar ve 15 Nisan'a kadar yoğun bir avcılık gerçekleşirdi. Ancak şimdi durum farklı. Tezgahta hamsi yok, varsa da küçük"açıklamasını yaptı. 

"ÜLKEMİZDE BALIK AVCILIĞI İYİYE GİTMİYOR"
Karakulak, "Hamsi avcılığı artık bir ya da iki ay oluyor. Bu durumda balık avcılığının ülkemizde iyi gitmediğini gösteriyor. Zaman ile birlikte avlanan balık miktarı da azaldı" dedi. 

İklim değişikliği etkisi ile hamsinin Gürcistan taraflarına kaçtığını söyleyen Karakulak, yabancı basındaki gözlemlerini de açıklayarak, "Ukrayna ve Rusya basınında hamsi ölümleri olduğunu görüyoruz. Kıyılarına ölü hamsi balıkları vuruyor. Hamsilerin midesine bakıldığında  besin olmadığını görüyoruz. Besin yokluğunda olan hamsinin de bizim sularımıza inecek gücü kalmıyor" sözlerini kaydetti.