"Milli Eğitim, Yargıtay kararlarını hiçe sayıyor"

"Milli Eğitim, Yargıtay kararlarını hiçe sayıyor"
Eğitimden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, çocukların istemediği halde imam hatipte okuyarak mütedeyyin ailelerin bile dinden soğuduğunu belirtti.

Sümeyra Kırca / İstanbul

Eğitimden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü'nü ziyaret ederek İstanbul'daki eğitim sorunlarını anlattı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ile 4 temel sorun üzerine görüştüğünü açıklayan Yıldırım Kaya, milli eğitim müdürlüklerinin yargıtay kararlarını hiçe saydığını açıkladı. Cahit Zarifoğlu Anadolu lisesini kazandığı halde kaydı yapılmayan Muhammet Göktürk Kaan'ı yanına alarak İstanbul İl Müdürlüğü'ne giden Yıldırım Kaya, "Cahit Zarifoğlu Anadolu lisesini kazanan bir genç çocuk var. Milli eğitim çocuğun ilk 5 tercihini yaptığı okullara yerleştirmiyor. Onun istediği okula ondan daha düşük not alan öğrenciler yerleştiriliyor. Anne dava açıyor okula, yargıtay çocuğu okula yerleştirin demesine rağmen okul yargıyı dinlemiyor. Çocuğun bir yılı gidiyor ve bu duruma üzülen çocuğun sırtında zona çıkıyor. Şimdi bu çocuğu aldık, il milli eğitim müdürünün yanına gittik, il milli eğitim müdürü konuyu bakanlıkla görüşecek ve bu çocuk istediği anadolu lisesine yerleştirilecek.Tabii çocuğun bir yılına mal oldu bu durum!"

Yıldırım Kaya, yargıtayın mahkeme kararına rağmen, milli eğitimin birçok okulu imamhatipe dönüştürdüğünü ve çocukların istemediği halde imam hatipte okuyarak mütedeyyin ailelerin bile dinden soğuduğunu belirtti.

CHP Milletvekili Yıldırım Kaya şu ifadeleri kullandı:

"Dr. Naci Ekşi kendisi hayırsever bir insandır. Daha önce Bağcılar'da bir okul yaptırarak Milli Eğitime bağışlamıştı. Şimdi o okulu imamhatipe çeviriyorlar ve Dr. Naci Ekşi adını indirdiler. Hayırseverin adını indiremezsin dahası bu durum insanları hayır yapmaktan esirgiyor. O bölgede imam hatip lisesi yapılacak uygun yerler var. Biz imam hatiplere karşı değiliz ihtiyaç fazlasına karşıyız. İnsanları zorla imam hatipe gönderiyorlar. Zoraki eğitim çocukları imam hatipten soğutuyor. Bunu arzu etmiyoruz. Biz mütedeyyin insanlarımızın dini değerlerimizden soğumasını istemiyoruz. İsmail Tarman ortaokulunu imam hatipe dönüştürdüler. Aileler yargıtaya taşıdı olayı, yargıtay imam hatipe dönüştüremezsiniz dedi. Bin küsür aile o okulun önünde nöbet tuttu, yargıtay kararına rağmen milli eğitim o okulu imam hatip yaptı."

"İSTANBUL'DA 5 İLÇEDE EĞİTİMLE İLGİLİ BÜYÜK BİR YOLSUZLUK VAR"

Eğitimin en çok İstanbul'da patlak verdiğini anlatan CHP'li Yıldırım Kaya, "Her ne kadar AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan bizim zamanımızda 70 kişilik sınıflar vardı, şimdi sınıflar 20 kişilik dese de; durumun böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Bugün normal öğretimde sınıflar 60 kişi ikili öğretimde bu rakam 120'ye çıkıyor" dedi.

Eğitimin üretimle ilişkilendirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım Kaya, "Türkiye'nin temel sorunu ekonomik kriz. Bunun nedeni de eğitim. Köy enstütileri eskiden çiftçiye sen burada şu ürünü daha verimli üretirsin diyerek eğitim veriyordu. Şimdi eğitim üretimden koparıldı. Okulların yüzde 80'ninde laboratuar yok. Kütüphane yok. Üretime dönük eğitim yok" diye konuştu.

İstanbul'da 5 ilçede eğitimle ilgili büyük bir yolsuzluğun olduğunu açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'daki Suriyeli çocukların eğitimi ve eğitim için nakli yapılmadığı gibi yapılmış gibi gösterip ihaleler düzenlemiş, yolsuzluk yapılmış. 5 ilçede yolsuzluk var; Kağıthane, Arnavutköy, Fatih, Sultangazi, Esenyurt'ta... İl milli eğitim müdürüne bunu biliyor musunuz diye sordum, evet bazı tespitlerimiz var hakkında soruşturma başlattık dedi."