Milli gemide radar skandalı

Milli gemide radar skandalı
MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen korvetlerin en önemli parçası olan ve Thales tarafından üretilen 3D çok telli radarı SMART-S Mk2'nin tam performansla çalışmadığı ve hedefleri göremediği kaydedildi.

MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen korvetlerin gözü olan ve S-bandından hizmet veren Thales'in ürettiği 3D çok telli radarı SMART-S Mk2'nin tam performansla çalışmadığı ortaya çıktı.

Deniz Haber Ajansı'nın haberine göre, MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen TCG HEYBELIADA, ve TCG BUYUKADA ile deneme seferleri devam eden TCG BURGAZADA'ya Aselsan tarafından tedarik edilen savaş sistemleri yönetiminin en önemli parçası olan ve Thales tarafından üretilen 3D çok telli radarı SMART-S Mk2'nin tam performansla çalışmadığı ve hedefleri göremediği kaydedildi.

Milli gemileri teslim alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 3D SMART-S Mk2 radarında oluşan bu hatayı bildiği halde gemileri TSK envanterine kayıt etmesi şaşkınlıkla karşılanırken, özel tersanelerde inşa edilen Milli Gemilerde de bu hatanın devam ettiği belirtildi.

SAVAŞ YÖNETİMİ SİSTEMİNİN EN ÖNEMLİ PARÇASI

Aselsan'ın tedarik ettiği ve Thales tarafından üretilen 3D SMART-S Mk2 radarı, hava savunma ve deniz yüzeyi hedeflerini gözetlemeyi sağlıyor. Savaş yönetim sistemlerinin en önemli parçası kabul edilen 3D SMART-S Mk2 radarı, kısa ve uzun menzilli füze savunmalarında hızlı hedef izi başlatma ve gizli hedef tespiti konusunda nokta atışı yapmayı sağlıyor.

Bu tür ekipmanların tam performansla çalışmaması halinde, hiç bir operasyona katılamayacağını belirten uzmanlar, TSK'nın bu gemilerdeki hatanın gdierilmeden teslim almasının anlaşılır bir yanının olmadığını kaydetti. MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen Türk savaş gemilerine monte edilen 3D SMART-S Mk2 radarlarının hatalı veya entegrasyon sorunu yaşamasının, olağanüstü bir hal durumunda korvetlerin tam anlamıyla hizmet veremeyeceğini sözlerine ekledi.
 

CEVAP VE DÜZELTME

08 Mart 2017 tarihinde “MİLGEM Projesi kapsamında üretilen korvetlerde yer alan 3D SMART-S Mk-2 radarının tam performansla çalışmadığı ve hedefleri göremediği” konusunda Deniz Haber Ajansı’nda ve bahse konu ajans kaynak gösterilerek Yeniçağ, Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinin internet sitelerinde yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

SMART-S üç boyutlu hava arama radarı; Fransa, Kanada, Danimarka ve Güney Kore’nin aralarında bulunduğu toplam 10 ülkenin Deniz Kuvvetleri unsurlarında bulunmaktadır. Türk Deniz Kuvvetlerinde halen fırkateyn ve milli gemi olarak inşa edilen ADA sınıfı korvetlerimiz dahil toplam 10 adet gemide 2011 yılından bu yana kullanılmaktadır.

SMART-S radarının gerek platformlarımız için diğer aday radarlar arasından seçim aşamasında, gerekse muayene ve kabul aşamasında birçok kriter göz önüne alınarak detaylı inceleme ve titizlikle icra edilen testler sonucunda envantere alınması Deniz Kuvvetleri K.lığınca tedarik makamları ile koordineli olarak sağlanmıştır.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin SMART-S’li gemileri, başta Türkiye’nin çevre denizleri olmak üzere dünya denizlerinde başarılı görevler icra etmektedir. SMART-S radarı; 2012 yılından itibaren Güney Afrika dahil dünyanın çeşitli coğrafyalarında yüksek süratli dronların kullanıldığı karmaşık tatbikat senaryolarına istinaden yapılan top ve güdümlü mermi atışlarında, hedefleri yüksek performansla tespit ve takip ederek başarısını kanıtlamıştır.

Dolayısıyla, SMART-S üç boyutlu arama radarları Türk Deniz Kuvvetleri platformlarında günümüze kadar icra edilen eğitimlerde ve gerçek görevlerde sistemden beklenen performansı sergilemiş, gemilerin ve görev gruplarının hava savunmasında önemli bir sensör olarak rol almıştır.

Hangi maksada hizmet ettiği anlaşılamayan söz konusu asılsız haber, büyük meşakkatle, bilimsel süreçler ışığında, en üst teknolojiyle gerçekleştirilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi harp gemisini dizayn ve inşası açısından önemli bir dönüm noktasını teşkil eden MİLGEM projesi nezdinde ülkemizin itibarını da zedeleyici niteliktedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin yapılacak müteakip haberlerde kamuoyunun yanlış bilgilendirmeye maruz kalmaması için, bilgilerin doğruluğunun yetkili askeri makamlardan teyit edilmesinin uygun bir hal tarzı olacağı değerlendirilmektedir.    

Saygıyla sunulur."

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ