"Milyoner mevduatları 976 milyar oldu!"

"Milyoner mevduatları 976 milyar oldu!"
Parti meclisine ekonomi raporu sunan CHP'li Aykut Erdoğdu, "2018 yılının ilk 7 ayında milyonerlerin toplam mevduatlarının büyüklüğü 976 milyar 397 milyon TL’ye ulaştı" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Aykut Erdoğdu tarafından hazırlanan ekonomi raporu CHP Parti Meclisine sunuldu. Rapora göre, 2018 yılının ilk 7 ayında milyonerlerin toplam mevduatlarının büyüklüğü 976 milyar 397 milyon TL’ye ulaştı. Hesabında en fazla 10 bin TL bulunan vatandaşın mevduatlarının değeri ise, 57 milyon 645 bin lira oldu.

Temmuz ayında bankalarda 10 bin TL ve daha az para bulunan hesaplarda hesap başına 661 TL, milyoner hesabı başına ise 6 milyon 547 bin TL bulunuyor. Döviz mevduatlarında da, son 7 aylık sürede, 14 milyon TL azalma oldu. Raporda, Yeni Ekonomi Programında tutarsızlıklar olduğu da savunularak şu görüşlere yer verildi:

– Kamunun tasarruf planı, yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamında ve uygun olmayan küresel finansal koşullar arka planında Türkiye ekonomisinin 2019 ortasından itibaren nasıl bir toparlanmaya girebileceği cevaplanmamaktadır. Merkez Bankası beklenti anketinde 2018 sonu için dolar/TL beklentisi 6,59 iken, nasıl olup da 2019 yılı için kurun 5,6 ve 2020 yılı için de 6 olacağı varsayımı yapılmıştır sorusunun cevabı yoktur.

– Liranın 2019'dan itibaren hızla değer kazanacağı öngörülüyorken ve petrol fiyatlarında artış eğilimi söz konusuyken Türkiye'nin cari açığının nasıl olup da 2019'da GSYH'nin yüzde 3,3'üne gerileyeceği sorusunun cevabı yoktur. Liranın reel olarak değer kazanmasını ihracat bağlamında telafi edecek bir yüksek teknoloji atılımının birkaç yıl içinde nasıl gerçekleştirileceği belli değildir.

-Programdaki bariz iki eksiklik/zayıflık, ekonomik kriz sürecinde ücretli kesimin nasıl daha da yoksullaşmadan korunacağı ve tarım sektörünün nasıl ayakta tutulacağına ilişkin ciddi hiçbir önlemin yer almamasıdır. Ülkemiz, emekleriyle geçinenlerin gıda satın alacak parası ve piyasada satın alınabilir yeterli gıda olmaması riski ile de karşı karşıyadır.

İlgili Haberler