Milyonlarca insan hazırlık yapıyor: Uzmanlar, zehirlenmeye karşı uyardı: Emekler boşa gitmesin!

Milyonlarca insan hazırlık yapıyor: Uzmanlar, zehirlenmeye karşı uyardı: Emekler boşa gitmesin!
Yazın güzel ve taze sebzelerinden kış için konserve hazırlıkları başladı. Konserveler hazırlanırken pişirme teknikleri ile hijyen ve depolama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, zehirlenmelere dikkat çekti. Peki, zehirlenmemek için konserveler nasıl yapılmalı?

Yaz sezonunda sebzelerin pişirilerek hazırlandığı konserveler kış için mutfaklarda büyük bir öneme sahip. Fakat konserve yapımında bazı dikkatsizlikler zehirlenme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, konserve yapımı nasıl olmalı?

DHA'ya açıklamalarda bulunan Bartın Toplum Sağlığı merkezinde görevli Diyetisyen Emine Aydoğan, konservenin konulduğu kavanoz kapaklarının özenle kapatılmasına dikkat çekerek, bunun ürünün bozulmamasında büyük etken olduğunu söyledi.

ASİDİ FAZLA OLAN KAVANOZLAR 15 DAKİKA KAYNATILMALI

Konservelere hazırlanırken pişirme teknikleri ile hijyen ve depolama koşullara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bartın Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyeni Emine Aydoğan, kavanoz zehirlenmesi olmaması için önerilerini şöyle sıraladı: 

"Bu kurallara dikkat etmezsek gıda zehirlenmeleriyle karşılaşabiliriz. Besin güvenliğini bozan fiziksel, kimyasal ve biyolojik bulaşanların oluşmamasına önem vermeliyiz. Özellikle clostridium botulium adlı bakteri gıda kaynaklı zehirlenmelerin en önemli sebeplerindendir. Konserve gıdalarda sıklıkla üreyebiliyorlar. Bu botulizm toksini besinin yenilmesinden yaklaşık 18- 36 saat sonra kusma ve ishal şeklinde kendini gösterir. Daha sonra hasta gittikçe ağırlaşır. Bu belirtiler görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu nedenle konserve yapımında asidi fazla olan besinler meyveler ve domates gibi yarım kilo kavanozlar 15 dakika. Kiloluk olanlar 20 dakika kaynatılmalıdır. Asidi az olan besinler sebze ve et 115 derecede 20- 25 dakika kaynatmak gerekir."  

Konservelerin özellikle kapaklarına dikkat çeken Diyetisyen Aydoğan, konserve yapımını şöyle anlattı: 

"Konserve hazırlarken kapağında şişkinlik oluşmaması için tepe uygun boşluğu yani kabın yüzde 10’u bırakılmalıdır. Konserve kapağının şişmemesi, sızıntı yapmaması, kapağı açılırken suyun fışkırmaması, kendine has koku ve renkte olmamasına dikkat edilmelidir. Konserveler uygun koşullarda depo edilmezse vitamin kaybı oluşmaktadır. Bu nedenle serin ve karanlık ortamda muhafaza edilmelidir, vitamin kayıpları oluşmaması için kısa sürede tüketilmelidir. Konserve hazırlanmasında besin güvenliğine dikkat edilmemesi, vitamin ve mineral kayıpları da göz önüne alındığında; mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimini tercih etmenin sağlık açısından önemini ortaya koymaktadır." 

 

İlgili Haberler