Milyonlarca veliye kötü haber: Koronadan dolayı çocuklarını okula göndermeyenlere büyük ceza gelebilir

Milyonlarca veliye kötü haber: Koronadan dolayı çocuklarını okula göndermeyenlere büyük ceza gelebilir
Korona virüs salgını nedeniyle 15 Mart’tan bu yana tatil olan okullar, 21 Eylül’de yeniden yüz yüze eğitimle kapılarını açacak. Ancak bazı veliler, salgın nedeniyle öğrencilerini okula göndermek istemiyor.

baris-cincin-004.pngfatih-ergin-013.pngBarış Yahya ÇİNÇİN / Fatih ERGİN / ÖZEL HABER

Korona virüs salgını nedeniyle yaklaşık 5,5 aydan bu yana kapalı olan okullar, önceki gün uzaktan eğitim şeklinde kapılarını öğrencilere açmıştı. 21 Eylül’de ise yüz yüze açılmaya hazırlanan okullarla ilgili dikkat çeken bilgiler ortaya atıldı. Buna göre, bazı velilerin korona virüs salgınında hasta sayısının yeteri kadar düşmemesi nedeniyle öğrencilerini, okula göndermek istemediği kaydedildi.

Salgının henüz yeteri kadar etkisiz hale gelmediğini düşünen veliler, çocuklarını okullara gönderme konusunda endişe duyuyor. Ancak, İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 55’nci maddesinde, öğrencilerini sebepsiz yere okula göndermeyen velilere, para cezası kesilmesinin önü açılıyor.

Milyonlarca velinin endişe duyduğu 55’nci maddede, “Çocuğunu okula göndermeyen; b) Verilen izin müddetini geçiren; c) Geç nakil yaptıran; d) Okul çevresi dışına çıkarak izini kaybettiren; e) Çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okul idaresine bildirmeyen; Öğrencinin veli veya vasi veya aile başkanları, okul idaresince köylerde muhtarlığa, diğer yerlerde mülki amirliğe hemen bildirilir. Muhtarlar ve mülki amirler en geç üç gün içinde durumun veli veya vasi veya aile başkanlarına tebliğini sağlarlar. (Değişik son cümle: 24/4/2003- 4854/1 md.) Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir” ifadeleri yer alıyor.

madde-001.jpg

BAKANLIK’TAN DÜZENLEME BEKLENİYOR

Milyonlarca velinin söz konusu madde nedeniyle, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan düzenleme beklediği kaydedildi. Bakanlığa seslenen veliler, “Tüm dünyada bilindiği gibi özel bir durum var. Biz öğrencileri kendi keyfimizden okula göndermek istemiyor değiliz. Millî Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu madde ile ilgili gerekli esnekliği sağlayacağına inanıyoruz” diyerek görüşlerini dil getirdi. 

DEVAMSIZLIK KONUSUNDA ESNEKLİK

Öte yandan, devamsızlık konusunda da esneklik bekleyen veliler, öğrencilerin bir üst sınıfa geçme konusunda sorun yaşamaması için devamsızlık haklarında yükselme beklediklerini vurguluyor. Millî Eğitim Bakanlığı’ndaki bazı yetkililerin de durumdan haberdar olduğu ve konu üzerinde bazı çalışmaları üst organlara taşıdıkları aktarıldı.