Mimarlar Odası Yavaş'ı kutladı

Siyasetçilere şöyle sorun: "Milletvekili olmak mı istersin Belediye Meclis Üyesi olmak mı istersin?" Yüzde 90'nı belediye meclisini tercih eder… Hele hele "tek adam rejimi" sonrası iddia ediyorum bu oran yüzde 99'a çıkar…

Yeni yapılacak imar planları en büyük rant alanlarıdır…

Kentin eskiyen binalarının yıkılarak arsalarının birleştirilmesi ile merkezde kalan boş arsalarına kat verilmesi en büyük rant kaynaklarıdır.

İşte belediye başkanları da meclis üyeleri de gözlerini bu rant olanaklarına çevirirler.

Bu rantı en iyi bilen en iyi maddi kazanca çevirenler de 25 yıldır Ankara ve İstanbul'u yöneten başkanlar ve kadrolarıdır.

Bu rantiyecilikteki yeni buluş ise, "okul yapma karşılığı" rant vermedir.

Açık seçik tanımlanan adı, "ihanet ettik" itirafı ile ortaya çıkmasıdır.

Rantiyeciler ise şöyle kategorize edilir;

- Siyasetçiler,

- Belediyeciler,

- Şehir plancıları,

- Bürokratlar,

- Başkanlar,

- Aracılar,

- Mülk sahipleri

- Mütahitler

Ortaya çıkan rant da işte bu tablo içinde paylaşılır ki ne zaman şeffaf ve dürüst bir belediye başkanı gelse bu rant kapısı kapanır…

Öncelikle şunu sormak lazım:

Bu rant kapısını kapatmak için AKP neden 17 yıldır tek bir yasal düzenleme neden yapmadı?

İhaneti gördü, ifade etti Recep Tayyip Erdoğan ama bunları durdurmak için neden yasal önlem alınmadı?

Rant sistemi, "Alan razı veren razı" şeklinde haksız kazançlara yol açan ancak mevzuata da uydurulan bir uygulamadır…

Belediye meclislerinde başkanın partisi çoğunluğu sağladı ise bu rantiyeciliği yapmak çok kolaylaşır.

Kentlerin koruyucusu, görevi üstlenen mimarlar ve mühendisler odaları da bu rantiyecilerin korkulu rüyası haline geldiler.

O kadar önemli görevler yapıyorlar ki her rantın peşine düşüp mahkemelere dava dilekçeleri yağdırıyorlar.

Rantiyecilerin yakalarına hukuken yapışıyorlar.

Ancak AKP hükümeti döneminde AKP'li belediye başkanları meslek odalarının mahkemelerine gitmelerini engellemek için davalar açtılar.

Sinan Aygün'ün TOGO kuleleri tartışmasında ortaya çıkan, "mahkemenin inşaat ruhsatını iptal etmesi" kararına karşın, "meslek odalarının dava açma ehliyeti yok" iddiası öne sürüldü.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan'a sordum:

- Dava açma ehliyeti var mı meslek odalarının?

Candan, "Mimarlar Odası Ankara Şubesinin açtığı davayı Danıştay 14.Daire ehliyet yönünden reddetmişti. Kararın temyizi üzerine İdari Dava Daireleri Kurulu oy birliği ile meslek odalarının dava açma ehliyeti var diyerek ehliyet konusunda son noktayı koydu" dedi.

- Sordum: Rant tartışması Ankara'da yine sizin odanızın açtığı bir mahkeme sonucunda TOGO kuleleri ile gündeme geldi neler söyleyeceksiniz?

Candan: "Bilimsel planlama ilkelerine göre, insanlar daha sağlıklı çevrelerde yaşasınlar, kentleşme süreci rant odaklı değil  bilimin ışığında gelişsin diye dava açıyoruz. Ankara'nın nazım imar planı 10 bin kez değişikliğe uğramıştır. Planlar rant odaklı değiştirildiği için bugün ulaşım altüst olmuş durumda, Eskişehir yolu bu plansız büyümenin bir sonucu olarak tıkanıyor ve artık altyapısı kaldırmıyor. İnsanlar evlerine ulaşamıyor. Bütün bu sorunlar, akıl dışı bilim dışı uygulamaların sonucu."

Değerli okurlarım,

Kişiye özel rant sağlamada en önemli yol emsal artırımıdır.

AKP döneminde, "okul ve sosyal tesis yapma taahhüdü" ile kişiye özel rant uygulamasını başkan Candan şöyle anlattı:

"Ekim 2018'de Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 1685 sayılı kararında skandal bir karara imza attı.

Bu karara göre okul ve sosyal tesis yapma taahhüdü kaldırılarak,  okulun veya sosyal tesisin parasının belediyeye yatırılması, yatırılan paranın da nerelerde kullanılacağına dair, belediye başkanı ve encümenin yetkili olması kararı alındı.

Kişiye özel ayrıcalıklı imar ve rant ilişkisinin karşılığı olan rant bedelini kullanma yetkisi Belediye Meclisinden alınarak Belediye Başkanına ve encümene veriliyor ki bu da hukuka tamamen aykırıdır.

Rantın kullanım kararı ise tek adam rejimine uygun şekilde Belediye Başkanı'na ve encümene verilmiştir.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'ın yargı kararına uymasını takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz."

Değerli okurlarım,

Mansur Yavaş göreve gelir gelmez hem rant kapılarını kapattı hem de belediye ihalelerini şeffaf şekilde canlı yayınlayarak takdir kazandı.

Şimdi Mansur Yavaş'ı yargı kararını uyguladığı için suçluyorlar…

"Yavuz hırsız ev sahibini bastırır" misali saldırıyorlar…

Meslek odalarını devre dışı bırakmaya çalışan AKP'li başkanlara karşın meslek odalarının desteğini alan CHP'li başkanlar umarım bu rant zincirini kırar atarlar…

 

Yazarın Diğer Yazıları