Minsk Üçlüsü nedir, kimlerden oluşur? Minsk Üçlüsü neden kuruldu?

Minsk Üçlüsü nedir, kimlerden oluşur? Minsk Üçlüsü neden kuruldu?
Azerbaycan ordusunun Karabağ’daki ilerleyişi devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minsk Üçlüsü’nü suçlayan açıklamalarda bulundu. Peki nedir bu Minsk Üçlüsü? Minsk Üçlüsü kimlerde oluşur?

Azerbaycan ve Ermanistan arasındaki çatışmalar devam ediyor. Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Karabağ’daki ilerleyişi devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Minsk Üçlüsü’nü gündeme getirdi.

Erdoğan Minsk Üçlüsü’nün Ermenistan’a silah gönderdiğini ifade etti.

Peki Minsk Üçlüsü nedir, kimlerden oluşur? Minsk Üçlüsü neden kuruldu?

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.

AGİT Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki’de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. Bu amaçla Minsk şehrinde bir konferans toplantısı yapılması talep edildiyse de bu 2009 yılı sonu itibarıyla henüz gerçekleşmemiştir.

6 Aralık 1994 tarihinde Budapeşte’de yapılan toplantıda, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarınin oluşturulmasına ve bu eş başkanların ABD, Fransa ve Rusya olmasına karar verildi. Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu’na bildirmekler yükümlüdürler.

ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu’nda Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer almaktadırlar.