Mısır'da hazine bakanının 2500 yıllık mezarı özel odada bulundu. Hazine avcıları kafasını taşlara vuruyor

Mısır'da hazine bakanının 2500 yıllık mezarı özel odada bulundu. Hazine avcıları kafasını taşlara vuruyor
Mısır’ın Ghorifa bölgesinde, Padi-Iset adında kraliyet hazinesi denetçisinin (günümüzün hazine bakanı) 2.500 yıllık mezarı keşfedildi. Özel odada bulunan mezardaki eserlerin değerine paha biçilemiyor. Mezarın define avcılarından önce bulunması şans olarak değerlendirildi. Mısır'ın bir çok noktasında hazine avcıları kaçak kazılar yapıyor. 

Arkeofili'den Erman Ertuğrul'un haberine göre, Mısır Eski Eserler Bakanlığı’na bağlı arkeologlar, Tuna El Gebel’deki Ghorifa bölgesinde, 26. Hanedan’a (MÖ 664-525) tarihlenen bir mezarda, Padi-Iset adlı Kraliyet Hazinesi Denetçisi’nin mezarını keşfettiler. İçinde taş heykeller de bulunan mezardaki arkeolojik buluntular, günümüze kadar oldukça iyi korunmuş.

Söz konusu mezar, 10 metre derinliğinde, oyulmuş nişleri bulunan ve taş levhalarla kapatılmış büyük bir odaya açılan mezar boşluğundan oluşmaktaydı. Mezar odasının içinde ise iki adet kireçtaşı heykel bulundu.

Eski Eserler Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Mostafa Waziry, “Heykellerden biri boğa Apis, diğeri ise bir kadını tasvir ediyor. Bunların yanı sıra dört oğlunun Horus şeklindeki kaymaktaşı kanopi kavanozlarında, ölen kişinin adları ve unvanları yazıyor” diyor.

Dr. Waziry ayrıca ölen kişinin adının yazılı olduğu 400’den fazla mavi ve yeşil fayans ushabti heykelciğinin bulunduğunu belirtiyor. Antik Mısırlılar, ushabti heykelciklerinin öbür dünyada ölenlere hizmet ettiğine inanıyorlardı.

LAHİTLER DE KEŞFEDİLDİ

Bölgede yapılan çalışmalarda, Padi-Iset’in aile üyelerine ait altı mezar da keşfedildi. Bu mezarlar; yaklaşık 1000 fayans ushabti ve bir dizi kireçtaşı ve kaymaktaşı kanopik kavanozların yanı sıra, muskalar, bok böcekleri (scarab) ve bir dizi mutfak eşyasının yanı sıra Antik Mısır’ı 26. ve 30. Hanedanlar arasında yöneten Saite döneminden çanak çömlekleri içeriyordu.

Ghorifa bölgesinde harçla kaplı insan biçimli dört taş lahit de keşfedildi ve çalışmalar halen devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Mısır’daki arkeologlar, bir izleyici topluluğunun meraklı bekleyişi eşliğinde yaklaşık 2.600 yıl yaşındaki mühürlü bir lahdi açtılar. Lahit, son aylarda Sakkara nekropolünde gün ışığına çıkarılan 59 lahitten sadece biriydi.

Kapağı kaldıran araştırmacılar, süslü cenaze bezine sarılı bir mumyayı açığa çıkardılar; bireyin defnedilmesinden iki bin yıldan da uzun bir süre sonra bile, kumaş üzerindeki yazıtlar ve renkli desenler sağlamlığını korumuştu.

mezarz-01.jpgmezarz-02.jpgmezarz-03.jpgmezarz-04.jpg