Mısır’daki ‘darbe’de palalı demokrasi ne?

Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün AKP sözcüleri, Mısır’daki darbeye darbe demedikleri için Batılı ülkeleri eleştirirken, TBMM’de demokrasi tarihine geçecek bir olay daha yaşandı!
Bugüne kadar, muhalefetin verdiği bütün önergeleri reddeden AKP milletvekilleri, bu duruma öyle şartlanmış ki hükümetin hazırladığı tasarının bir maddesine muhalefetin “kabul” oyu verdiğini görünce toplu olarak “red” oyu kullandı. Böylece “taşradaki sağlık personellerinin özlük hakları” ile ilgili yasa maddesi, AKP’nin oylarıyla reddedilmiş oldu.
Gazetelerdeki haberlere göre durumu fark eden AKP milletvekillerinin itirazları üzerine, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut maddenin reddedildiğini, yapacak bir şeyin olmadığını söyledi.
Bunun üzerine iktidar partisi milletvekilleri Yakut’un oylamadan önce “madde” değil “önerge” dediğini iddia etti. İtirazların sürmesi üzerine Yakut, birleşime ara vererek tutanakları inceledi ve maddenin reddedildiğini tekrar söyledi. Genel kurul süreci tamamlanmadan, reddedilen maddeyle ilgili yeni bir formül aranıyor.
2008 yılında da AKP’liler Sosyal Güvenlik Yasası’nın TBMM’deki görüşmeleri sırasında yine benzer bir olay yaşanmıştı. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın sunduğu evli ve çocuklu SKK emeklilerine maaş bağlama kat sayısı alt sınırını yüzde 40’a çıkaran önergeye CHP’liler kabul oyu verince AKP’liler red oyu kullanmıştı.

 


***

 


İşte demokrasi diye yere göğe sığdıramadıkları sistemi böyle uyguluyorlar...
Zaten bazı AKP’li milletvekilleri de bu durumdan rahatsız.
AKP Samsun Milletvekili Tülay Bakır, bir ara konuyla ilgili açıklamasında aynen şöyle demişti:
 “Bir yasa geliyor tabii, ‘İşte burada bir şey var, size bilgi gönderilmiş’ deniliyor ama bunları çok bilmiyorsunuz. Onun için genel kurula gelmeden önce, aslında bize ilgili komisyonun başkanı olsun, diğerleri olsun bilgi vermesi lazım. Yani gerçekten hiçbir şeyi bilmeden geliyoruz.”
Hep şunu gördüm. Muhalefetin her dediği mi yanlış? İktidarın her dediği mi doğru? Ya da muhalefetin her dediği doğru mu? Bunu biz anlayamıyoruz. Gerçekten, ben ne doğrudur, ne yanlıştır bunu anlayabilecek durumda değilim. Hukukçu da olmadığım için bazı şeylerde zorlanıyorum. Halbuki ben o kanunlarda aktif rol almak istiyorum.
Muhalefetteki arkadaşlar şunu söyleyebilirler: ‘Zaten yasalar sizin istediğiniz gibi çıkıyor.’ Ama o yasalarda iktidar milletvekili olarak hiçbir rolüm yok, sadece elimi kaldırmaktan başka. Böyle olmamalı, benim de içinde aktif görevim olmalı... Ben, bugün bu halinden memnun değilim.

 


***

 


Gerçi, kadınlara pala ve tekme ile saldırmak da bazı AKP’lilere göre hukuk çerçevesinde bir eylem...
AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Meclis’te konuşurken
“Şimdi, oradaki esnafın hukuk çerçevesinde yapmış olduğu bir eylemi yargıya da müdahale etmek suretiyle burada Hükümet’e yansıtmak ve Hükümet’in sanki bu kişileri tutuklamadığı gibi bir söylem içerisine girmenin de haksızlık olduğuna inanıyorum” dedi...
Zaten pala ile bir vatandaşı da çenesinden yaralayan kişiyi mahkeme de serbest bırakmış durumda. Bir insan öldüren polisi de serbest bırakmışlardı. Sahi ölen Sünni değildi de ondan mı? Mahkemeler de hukuk çerçevesinde çalışıyor ne de olsa! Polisi hiç sormayın... Gaz mermisi ile insan kör etme başarısını, taş atanları öldürme başarısını hangi ülkenin polisi gösterebilir?

Yazarın Diğer Yazıları